Consell General

Votació històrica per sancionar Rússia i Bielorússia

Els grups parlamentaris aproven amb una àmplia majoria la llei per aplicar sancions econòmiques a la Federació Russa i Bielorússia

El ple del Consell General.CONSELL GENERAL

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ple del Consell General va donar llum verd ahir, gairebé per unanimitat, a la llei que ha de permetre imposar sancions a Rússia i Bielorússia en el marc del conflicte bèl·lic iniciat arran de la invasió d’Ucraïna. La fita marca al calendari una votació històrica, ja que per primera vegada tots els grups parlamentaris es van posar d’acord per condemnar públicament un conflicte d’abast internacional.

La llei va tirar endavant amb el consens de tots els grups que van abanderar en els discursos principis com la pau, el diàleg i la defensa dels drets humans. Per aquest motiu, tots ells van coincidir en la importància de posicionar-se en contra de les accions bèl·liques de Rússia i la complicitat de Bielorússia i a favor del compliment del dret internacional humanitari. L’única nota discordant va ser la de la consellera general no adscrita, Carine Montaner, que es va abstenir en la votació tot argumentant la necessitat que el país es mantingui neutre per “seguretat” davant “l’amenaça d’una guerra nuclear”. Una posició que va ser durament criticada pel conseller demòcrata Carles Enseñat, qui va acusar Montaner d’alinear-se “amb posicions d’extrema dreta”, mentre que Espot va asseverar que “una no presa de posició és una presa de posició”, a més d’assenyalar que “amb el seu discurs està deixant molt clar a favor de qui està”. El ministre portaveu, Eric Jover, també es va sumar a les crítiques, advertint que “la prudència ens pot fer esdevenir traïdors”.

La síndica general va obrir la sessió amb la lectura d’un manifest condemnant l’acció bèl·lica de la Federació Russa a Ucraïna i defensant el diàleg com a única arma, unes paraules que els diferents grups parlamentaris van fer seves al llarg de la sessió.

Jover va mantenir la urgència de la llei per tal que Andorra pugui “aplicar les propostes de sancions que emanen d’organismes internacionals com la Unió Europea i les Nacions Unides”, amb la finalitat “que l’impacte econòmic de la guerra faci recapacitar Rússia i aturi la invasió”. Així, va justificar que “l’única via de resolució de conflictes ha de passar pel multilateralisme i el diàleg”, però que quan “les paraules no són suficients calen altres mesures”, com ara les sancions econòmiques. Ara bé, Jover va recordar que “som conscients de la nostra dimensió, però amb sentiment de modèstia no volem defugir de la nostra responsabilitat”.

Des de terceravia, Josep Pintat va mostrar el seu suport al text legislatiu i va apuntar que “no som no alineats ni neutres. A terceravia estem al costat de les llibertats. És el que volem per a tots els estats i no les guerres”. En aquest mateix sentit, Enseñat va esgrimir que “la guerra no pot tenir cabuda al segle XXI”, a més de reivindicar que “Andorra no es pot quedar muda. Som i hem estat un país neutral i és un orgull que ens defineix”, però “aprovant la llei alcem la veu davant la pau”. Finalment, la socialdemòcrata Susanna Vela no tan sols va mostrar la seva adhesió a la llei, sinó que va aprofitar per “encoratjar el Govern a sumar-se a altres mesures d’exclusió de la participació de la Federació Russa en organismes internacionals, almenys mentre duri el conflicte bèl·lic”.

La llei es va aprovar amb un gran consens que va deixar 20 vots a favor i l’abstenció de Montaner en una sessió que va comptar amb moltes cadires buides.

REPORTATGE

“Vigilància amb helicòpters” Vigilància amb helicòpters i aprovisionament de iodur de potassi són algunes de les mesures que Carine Montaner va esgrimir davant “l’amenaça nuclear”. La consellera general no adscrita va defensar la necessitat que Andorra es mantingui neutra per garantir “la seguretat del nostre poble i dels dirigents”, i es va mostrar preocupada perquè a Andorra els polítics no compten amb “guardaespatlles ni dispositius de seguretat” i, de fet, “no tenim ni exèrcit”. Montaner va qualificar de “perillós” imposar sancions a Rússia, ja que “Putin ha avisat del risc nuclear”. De fet, va indicar que “hauríem de tenir vigilància amb helicòpters i un pla de seguretat per a les persones que prenen decisions i mirar d’aprovisionar-se de iodur de potassi per si la situació es gangrena”.

tracking