Diari TV
Vilarrubla afirma que la nena anirà a classe sense vel
Recorda que tant el reglament com el projecte de llei que s’aprovarà demà vetarà els símbols religiosos ostentosos
La nena que no va a l’escola des que el Lycée li va prohibir fer-ho amb el vel islàmic a començament de curs no durà el hijab quan torni a classe. Ho va assegurar ahir la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, al programa Parlem-ne, de Diari TV. I no ho farà, va dir, perquè prevaldrà el reglament aprovat per l’Escola andorrana que ho prohibeix –text que ha tombat la Batllia, una decisió que el Govern ha recorregut– i pel projecte de llei de modificació de la Llei d’educació que el consell de ministres aprovarà demà per entrar-lo a tràmit parlamentari aquesta setmana.
“El nostre reglament diu que la nena no podrà tornar amb vel i la llei també dirà que no”, va indicar la ministra, que va defugir la concreció respecte al cas de la menor i del seu germà que també està sense escolaritzar des de l’inici de curs. “Estem en la via final per solucionar aquesta situació, es prepara un acord perquè no estiguin desescolaritzats”, va dir, per afegir que “sempre és possible recuperar aquests mesos que no han anat a classe amb el corresponent acompanyament, tant en coneixements com en competències”.
Vilarrubla va recordar que el de la nena i el seu germà és un cas més d’absentisme dels que es donen al sistema escolar. “La diferència és que ha estat un cas més mediatitzat però el que volem és que tornin a l’escola”, va dir, per insistir que “hem actuat de la mateixa manera que en qualsevol altre cas”.
Respecte al fet que la Batllia hagi tombat el reglament que es va aprovar per prohibir els símbols religiosos ostentosos a l’escola i que ara s’hagi decidit canviar la Llei d’educació per incloure’l, la ministra va dir que “hem intentat donar una cobertura legal més enllà del reglament intern perquè no volem que això torni a passar mai i per prevenir que cap alumne estigui mesos sense escolaritzar”.
Quant a la prohibició d’anar a l’escola amb hijab, Vilarrubla va recordar que el projecte de llei “no prohibeix un símbol concret. Cap alumne ni cap persona vinculada a l’educació podrà dur un símbol ostentós a l’escola sigui de la religió que sigui”.
L’aprovació per part del Govern del projecte de llei per modificar la Llei d’educació s’ha retardat i ho ha fet, tal com va dir la setmana passada el portaveu del Govern, Eric Jover, per aconseguir el consens amb les forces de l’oposició al Consell General. La ministra, que es va mostrar convençuda que la justícia els donarà en segona instància la raó respecte al reglament tombat per la Batllia, va explicar que el canvi a la llei “és tant important i té tant ressò social perquè tingui el màxim de consens polític”.
En principi té assegurat el vot favorable del grup socialdemòcrata, que ha aconseguit que s’introdueixi a la llei una alternativa a l’assignatura de religió catòlica. “Al text afegirem que qui no esculli aquesta opció tindrà una alternativa filosoficoètica i ciutadana”, va concretar.
Vilarrubla va dir desconèixer quina serà la posició de terceravia i respecte als canvis legislatius va assegurar que el Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP) “hi està majoritàriament d’acord”. També va indicar que “no ens ha arribat que hi hagi cap neguit entre els alumnes per aquest cas. A l’escola hi ha un gran respecte per totes les religions i les procedències”. Per últim, va recordar que quan era directora de l’escola andorrana de segona ensenyança de Santa Coloma “el nostre reglament prohibia dur res al cap, ja fos una gorra o un vel”.
AFECTACIÓ DE LA COVID
L’escola ha estat un dels espais que més s’han vist afectats per les mesures per lluitar contra la pandèmia de coronavirus. La ministra es va congratular perquè ja no sigui obligatori dur la mascareta a l’aula i va felicitar els alumnes i els docents “que en general han estat molt disciplinats”. Vilarrubla va explicar que “ha estat fonamental poder mantenir les escoles obertes per evitar les desigualtats socials” i “era indispensable aquesta presencialitat perquè hi ha una part de socialització a la qual des de les pantalles no es podia arribar”.
UNS 200 DELS 900 TREBALLADORS DEL MINISTERI TENEN CONTRACTE EVENTUAL
Ester Vilarrubla va quantificar en unes 900 les persones que treballen en el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior. D’aquestes, unes 200 són eventuals. “No totes les places d’interins són susceptibles de ser consolidades”, va indicar la ministra per justificar que hi hagi aquest percentatge d’eventuals. “L’interinatge no és tan elevat com sembla amb la primera xifra”, va insistir, per afegir que hem de seguir insistint en la consolidació de contractes. Tot i això, Vilarrubla va recordar que des del curs 2015-2016 s’han consolidat 100 places d’eventuals de l’Escola andorrana i que ara mateix hi ha un concurs per fer-ho en 19 més. “Estem en aquesta línia i el compromís polític és continuar així.” Respecte a diverses problemàtiques a l’escola, la ministra va admetre que s’han detectat casos d’autolesions d’alumnes afectats psicològicament per la pandèmia i que el fet que hi hagi menys casos denunciats d’abusos a estudiants que a altres països del voltant és perquè no es denuncien tots ni per part de les víctimes ni pels observadors. Va dir que dins de l’escola no hi ha problemes de drogues.