Benazet proposa eliminar l'ús del passaport covid

El ministre veu poc útil la mesura davant la millora de la situació sanitària però aposta per mantenir-la a les residències

El certificat covid és necessari per accedir a restaurants i a actes culturals i socials.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ensenyar el passaport sanitari per poder sopar en un restaurant o assistir a un concert podria deixar de ser obligatori a partir d’avui. Així ho va anunciar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va avançar la intenció de debatre eliminar la restricció al consell de ministres d’aquest matí. El titular de la cartera de Salut va sostenir que aquesta mesura, que ha defensat al llarg de la pandèmia malgrat la seva impopularitat entre alguns sectors, ha passat a tenir “poc valor” en el context sanitari actual, en què la variant òmicron ha relaxat l’agressivitat del virus.

Ara bé, la desaparició del certificat covid no s’estendrà, de moment, als centres sociosanitaris, als de dia o als casals de gent gran on, segons el ministre, la mesura continua sent necessària per protegir els sectors més vulnerables. “Als llocs sensibles és una capa més de seguretat”, va emfasitzar.

En aquest mateix sentit, va avançar que també “hi haurà una modificació cap a menys aspectes restrictius” amb un “alleugeriment del confinament dels contactes”. Aquest relaxament, segons va apuntar, ja s’ha acordat amb els experts del comitè de seguiment que s’encarrega de prendre aquestes decisions.

En canvi, el pneumòleg va insistir en la necessitat de continuar mantenint l’ús generalitzat de la mascareta en espais interiors “amb un criteri de prudència”, ja que “l’òmicron encara s’estén”. El ministre va sostenir que es tracta d’una mesura que “no afecta l’economia, però sí que protegeix les persones més fràgils, que podrien acabar en una situació de cert risc”.

La intenció de Benazet d’anar recuperant la normalitat i equiparar la covid a altres virus respiratoris també passa per “deixar d’obsessionar-nos amb les xifres cada dia”. Per aquest motiu, va manifestar la voluntat d’estudiar amb el consell de ministres la possibilitat de deixar de comunicar diàriament les dades de la pandèmia i fer-ho, per exemple, un cop a la setmana. “Ens hem de despreocupar una mica, viure més tranquils i aprendre a conviure amb el virus”, va asseverar.

Amb tot, el ministre de Salut va argumentar que Andorra “és un país molt vulnerable a la pandèmia” per les seves dimensions, el gran nombre d’interaccions socials i de mobilitat dels seus ciutadans, així com pel clima fred, que obliga la gent a relacionar-se en espais tancats. Per això, va justificar que “no podem prendre les mateixes decisions que països grans com França o Espanya”, sinó que s’han d’estudiar en funció de les característiques pròpies del país i “considerant aspectes que van en favor de la salut de les persones, però sense ofegar l’economia”.

tracking