dia de la dona

Les feministes lamenten les “mancances” de la llei d'igualtat

L’ADA i Acció Feminista troben mancances a la llei d’igualtat però celebren el primer pas

La plaça Lídia Arnengol, durant la lectura del manifestSFGA/C.ESTEVE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Tot i l’entrada a tràmit de la llei d’igualtat, el col·lectiu feminista no atura les seves reivindicacions. Aquest és el missatge que van voler fer arribar les dues portaveus de l’Associació de Dones d’Andorra (ADA) i Acció Feminista –Mònica Codina i Antònia Escoda, respectivament– en l’acte que van celebrar conjuntament ahir al migdia amb motiu del Dia de la dona. “Com a associació no ens aturarem fins que les nostres reivindicacions estiguin integrades a la llei”, va comentar Escoda abans de començar l’acte, que va aplegar prop d’un centenar de persones a la plaça Lídia Armengol lluint peces de roba i mascaretes de color lila. “Aquest any tornem a parlar de la llei d’igualtat. La nostra feina és molestar, seguir insistint”, va deixar clar Escoda, a més de qualificar la llei com un “dolç eufemisme”, ja que considera que aquest text legal s’allunya massa d’un “model d’igualtat real”. “Tot el que hi ha són indicacions. No hi ha res que obligui les empreses a dur a terme accions efectives per revertir aquest problema”, va manifestar Escoda. “Només les empreses de més de 50 treballadors estan obligades a tenir plans d’igualtat. Això deixa un 75% del teixit empresarial fora de l’obligació”, va afegir, tot destacant altres mancances de la llei com, per exemple, en els àmbits dels drets sexuals i reproductius de la dona, de la bretxa salarial o de la conciliació laboral i familiar.

Manifest per la igualtat

L’acte va estar marcat per la lectura d’un manifest en què les portaveus de les dues entitats van recordar temes com la importància de combatre el terra enganxós, el sostre de vidre o la xacra real de la violència masclista. També van celebrar la posada en funcionament de l’Institut Andorrà de la Dona, van reclamar més dotacions pressupostàries contundents enfocades a polítiques de gènere i van remarcar la rellevància de garantir una educació en la igualtat a tots els centres educatius. “És la base que tenim per prevenir la violència masclista”, va assegurar Maria José Espinosa, vocal d’Acció Feminista. Espinosa, a més, va dedicar un espai a la figura de Joaquima Calvó –impulsadora del sufragi femení al país– i va deixar clar que l’associació està compromesa amb la pau. “Condemnem qualsevol forma de violència i apostem per la via del diàleg. Expressem la nostra solidaritat amb les persones que pateixen agressions militars”, va manifestar amb relació a les guerres actuals.

Per altra banda, Codina també va voler insistir en el fet que l’aprovació de la llei només serà el principi d’un llarg camí a recór­rer. “La llei per si sola no desenvoluparà tot allò que necessitem desplegar”, va destacar.

L'UdA REP EL GREMI OLYMPE DE GOUGES

La Universitat d’Andorra (UdA) va rebre ahir el guardó Olympe de Gouges per a la promoció de la igualtat. La cinquena edició del guardó, que s’atorga en commemoració del Dia de la dona, es va dur a terme als cinemes Illa Carlemany. L’objectiu de la convocatòria és donar a conèixer les iniciatives per a la igualtat. La ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, va destacar el compromís del Govern per treballar per assolir una “igualtat real i efectiva” entre dones i homes. L’acte de lliurament del guardó va anar seguit de la projecció de la pel·lícula Per raó de sexe, dirigida per Mimi Leder.

FEDA TREBALLA EN LA CREACIÓ D'UN PROTOCOL CONTRA L'ASSETJAMENT LABORAL

FEDA va commemorar ahir el Dia de la dona formant un llaç lila al jardí de l’edifici de serveis situat al costat de la central hidroelèctrica. La plantilla va reconèixer així la jornada de “denúncia i commemoració de la lluita de les dones per la seva participació en la societat i en l’àmbit laboral”, van assenyalar en un comunicat de premsa. En el darrer any FEDA ha dut a terme diverses accions per afavorir la igualtat i lluitar contra el sexisme laboral, entre aquestes la creació d’un protocol contra l’assetjament laboral, a més de la creació del comitè d’ètica i igualtat. Entre les accions previstes pel pla de l’elèctrica destaca la redacció de la guia del llenguatge no sexista, emmarcada en el grup de mesures del novè objectiu: garantir un llenguatge no discriminatori en tots els àmbits de l’organització.

tracking