Miquel Gouarré
“Volem tenir el màxim de projectes establerts al país”
El Mobile World Congress (MWC) és un espai d’intercanvi en què es posen en contacte empreses, administracions i inversors per teixir nous projectes. Andorra Telecom va situar-se a l’espai 4 Years From Now de la mà d’Andorra Bussines a la recerca de projectes que es puguin afegir a les incubadores i acceleradores de negocis que gestiona per a l’empresa de telecomunicacions.
Com ha estat la tornada a un Mobile World Congress amb certa normalitat?
Ha tornat a ser un MWC concorregut, amb tots els grans operadors i fabricants participant-hi presencialment de nou. Ha estat una represa de l’activitat normal que feia temps que esperàvem.
Quines tendències han trobat més interessants aquest any?
Hem vist moltes start-ups i inversors. Estàvem molt focalitzats en el tema del metavers, blockchain, etcètera. Al cap i a la fi, les tendències de mercat que estan més a l’alça. Sobretot el metavers i la web 3.0 són els que més han cridat l’atenció. Quant al que ens afecta, el repte més gran que tenim és la capacitat d’oferir amplada de banda i més capacitat de transmetre el màxim de dades possibles i, per tant, hem explorat possibilitats en aquest sentit.
Vostè està centrat a gestionar incubadores i acceleradors de projectes. Van anar al MWC a buscar un perfil concret?
El que ens interessa és tenir el màxim de projectes tecnològics establerts al país i garantir que aquest ecosistema tecnològic dona una diversitat econòmica. No estem tancats a tenir projectes en concret, sinó que intentem portar-ne el màxim per diversificar l’economia. A partir d’aquí hem trobat diverses start-ups que ens semblen interessants i en cas que vegem que els seus projectes són viables i útils per a Andorra Telecom intentarem portar-les al principat perquè desenvolupin els seus projectes.
Ens en pot posar algun exemple?
Hi ha projectes vinculats al sector de l’esport que estudien el rendiment dels esportistes en grans esforços sostinguts en el temps. També ens hem posat en contacte amb una empresa que crea avatars digitals per al metavers. A més, hi ha alguns projectes vinculats a l’educació que ens han cridat l’atenció.
Quins reptes queden pendents després de l’experiència al congrés d’enguany?
Esperem que amb la introducció del 5G puguem satisfer les demandes d’amplada de banda que començarem a necessitar. Ara mateix és un gran repte que tenim com a empresa. Volem contribuir a tenir una xarxa molt diversa en l’àmbit de l’economia digital i per això necessitem ser capaços d’oferir una bona connexió. La implementació del 5G ha de solucionar aquestes qüestions. Esperem convertir-nos en un país atractiu per a les start-ups i que Andorra Telecom pugui contribuir a generar un espai divers d’empreses tecnològiques.