violència de gènere

71 víctimes tornen a demanar ajuda

Augmenta el nombre de dones ateses que ja havien superat el procés de rehabilitació

Un símbol del Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere (SAVVG) va detectar durant l’any passat 71 casos de retorn, és a dir, 71 dones que després d’haver donat per tancat el cas van tornar a acudir als serveis d’aquest recurs especialitzat. “Enguany hi ha hagut un augment de casos de retorn”, va certificar ahir Mireia Porras, cap d’àrea de Polítiques d’Igualtat, mentre n’explicava les principals causes. “Hi ha dones que decideixen tornar amb el seu agressor perquè es mostra penedit i els promet que canviarà. És l’anomenada fase Lluna de mel del cicle de violència”, va relatar. “Amb el temps s’adonen que no han canviat i demanen de nou el nostre suport”, va afegir. L’altre cas, va declarar Porras, és la situació de dones que finalitzen el procés de rehabilitació i inicien de nou una relació tòxica. “Aquests casos, però, són menys freqüents perquè des del servei d’atenció intentem ajudar-les a distingir entre una relació sana i una relació tòxica”, va destacar.

Segons les dades que ha fet públiques el SAAVG –el servei que pertany a l’àrea de Polítiques d’Igualtat del ministeri d’Afers Socials, Joventut i Igualtat–, durant l’any 2021 es van atendre un total de 325 casos de dones víctimes de violència de gènere, 14 més que el 2020. Pel que fa a la xifra desglossada, 144 d’aquestes dones van arribar per primera vegada al servei, 110 s’anaven atenent de l’any anterior i 71 són els casos de retorn ja comentats anteriorment. “Fa tres o quatre anys que ens estem movent al voltant d’una dinàmica de 300 casos anuals”, va informar Porras. “Tot i això, sabem que no són els casos reals, ja que en aquesta problemàtica social es produeix l’efecte iceberg, és a dir, no es detecten tots els casos que hi ha a la societat”, va dir. Per altra banda, però, va celebrar que la majoria de dones que van acudir durant el 2021 al SAAVG ho van fer per iniciativa pròpia. “Això ens demostra que el servei està consolidat i que les dones el coneixen. Quan necessiten ajuda acaben trucant al 181, contactant per WhatsApp o venint directament al ministeri”, va explicar. “Les derivacions també han anat a l’alça. Entenem que és una causa directa de la bona feina que fan els professionals”, va afegir.

Quant a l’edat, la franja d’entre 28 i 39 anys continua sent la més nombrosa, enguany amb 110 dones ateses. “Més o menys hi ha la mateixa incidència cada any”, va assegurar Porras. El segon lloc l’ocupa la franja de 40 a 51 anys amb 105 casos atesos i a l’última posició hi trobem els casos compresos entre els 18 i els 27 anys, amb 45 joves que han acudit al servei. “Aquesta franja, tot i no ser la més nombrosa, és la que més ens preocupa”, va afirmar Porras. “És una dada que ens demostra que la joventut potser no ha evolucionat com ens pensàvem en matèria de violència de gènere”, va lamentar.

tracking