Guerra a Europa

El Govern garanteix els drets dels refugiats

L’executiu es compromet a garantir sanitat, allotjament i educació a aquells que vinguin escapant de la guerra

Eric Jover, ministre portaveu i de Finances, i Judith Pallarés, ministra d'Afers Socials.SFGA / J. A. VILADOT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern garantirà els drets bàsics dels refugiats ucraïnesos que arribin a Andorra. Així ho va confirmar l’executiu a la roda de premsa posterior al consell de ministres, celebrat ahir, en el qual es va aprovar la regularització “dels refugiats per donar-los allotjament, manutenció, educació el temps que calgui i prestacions socials i sanitàries”, segons paraules de la ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés.

Per tal d’organitzar el correcte desplegament d’aquestes ajudes, el Govern ha posat en marxa un registre d’inscripció, gestionat per Afers Exteriors, que servirà per centralitzar la informació de les 62 persones que ja han arribat i les que ho puguin fer els pròxims dies. Així, qualsevol refugiat que es trobi a Andorra ha d’enviar un correu electrònic a consulars@govern.ad indicant el seu nom, número de passaport, dia d’arribada i si ja té una persona de contacte al país. “Ens trobem en una situació humanitària complicada i tot Europa està donant acollida a les persones refugiades; Andorra també ha de respondre de la mateixa manera”, va afirmar Eric Jover, ministre portaveu i de Finances. En aquest sentit, Jover també va confirmar que el ministeri de Salut ja “s’ha posat en contacte amb el SAAS per donar cobertura a aquelles persones que puguin arribar”, mentre que Pallarés va recordar que “el dret a l’educació és un dret bàsic dels menors independentment de la seva situació legal”.

Pel que fa a la regularització d’aquestes persones, l’executiu va explicar que els refugiats tindran diverses opcions per romandre al país. Per una banda, hi haurà l’opció dels reagrupaments familiars o el que estableix el propi ordenament jurídic andorrà en qüestions d’immigració, mentre que d’altres “tindran una protecció addicional que donarà la llei elaborada el 2018 per al cas dels refugiats sirians”, va explicar Jover. Aquesta norma és la que el Govern estava analitzant per saber si ja donava cobertura legal a la situació actual, un fet que l’executiu va confirmar. “És la via més àgil per poder regularitzar aquestes ajudes”, va remarcar Pallarés. Sí que el Govern haurà de redactar un reglament que permeti l’aplicació d’aquesta llei a la crisi de refugiats ucraïnesos. Tot plegat significa que la llei d’asil, pendent des del 2018, seguirà sense elaborar-se, ara per ara, ja que l’executiu considera que “ara no cal que fem el desenvolupament d’una llei a correcuita, perquè no seria el més adient i més si la llei 4/2018 ja ens dona garanties”.

D’altra banda, el Govern va assegurar que “vol que tothom s’inscrigui al registre per poder donar resposta cas per cas”, segons va apuntar Jover, qui no va voler donar terminis sobre quan estarà redactat el nou reglament i va recordar que els arribats al país es troben “en situació legal” gràcies al visat de turista, el qual els permet romandre a Andorra 90 dies. En aquest sentit, la ministra d’Afer Socials va destacar que amb aquest registre les persones refugiades “ja no hauran d’anar a diferents àrees de l’administració, perquè ajudar és la nostra tasca”.

UN NOU FONS SOLIDARI

El consell de ministres també va aprovar la creació d’un nou fons solidari que ha de servir per ajudar a fer front a les despeses que puguin sorgir derivades de l’atenció de les persones refugiades i també d’un correu electrònic que s’encarregarà de centralitzar tots els oferiments d’ajut que la ciutadania pugui fer, especialment aquells que puguin estar relacionats amb l’allotjament. “El primer punt és entendre les necessitats dels refugiats, veure fins on arriba la voluntat de la ciutadania i, després, veure on ha d’entrar l’administració per cobrir el que falti”, va apuntar el ministre portaveu.

CLAUS

-CREACIÓ D’UN REGISTRE

El Govern posa en marxa un correu electrònic perquè les persones refugiades s’inscriguin, amb l’objectiu d’analitzar cada cas i fer arribar els ajuts pertinents.

-MÉS DONACIONS

El consell de ministres també va aprovar obrir un nou fons solidari i un canal per gestionar els oferiments dels ciutadans per ajudar els refugiats.

-SANITAT GARANTIDA

El ministre de Salut ja s’ha posat en contacte amb el SAAS perquè les persones que hagin arribat al Principat disposin de cobertura sanitària.

-NO CAL UNA LLEI NOVA

L’executiu posposa la llei d’asil, pendent des del 2018, perquè no vol desenvolupar-la “a correcuita”, tenint la que es va elaborar per als refugiats sirians.

tracking