L'IPC del febrer s'enfila al 4,1%

Els principals grups que augmenten la taxa són alimentació i begudes no alcohòliques, transport, habitatge i serveis per l'habitatge i vestit i calçat

Cessió del sòl zero a canvi de construir habitatge de lloguerFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L'índex de preus al consum (IPC) continua l'escalada alcista dels últims mesos amb un increment al febrer del 4,1% el que suposa un augment del 0,8% respecte al mateix mes de l'any passat i del 0,1% respecte a la variació interanual estimada que era del 4%, segons publica el departament d'Estadística aquest dijous. L'índex de preus de consum mostra dos comportaments diferenciats que expliquen el seu augment. Per una banda, els preus dels productes frescos tenen un comportament alcista, ja que passen del 4,3% del mes passat al 5,6% i, en el cas, dels productes petroliers es comporten de la mateixa manera perquè passen del 31,9%, el mes passat al, 34,3%. En canvi, la resta de productes mantenen una progressió més mesurada.

Els principals grups que tenen una influència positiva en la taxa anual de l'IPC són "Alimentació i begudes no alcohòliques" amb un increment de vuit dècimes, situant-se al 4% a causa d'un augment de preus dels productes frescos, sobretot en el cas dels llegums i verdures, que creixen quan, en canvi, el mateix mes de l'any anterior decreixien. Pel que fa al "Transport" suposa un augment de set dècimes, situant-se al 9,2% a conseqüència d'un creixement en el preu dels carburants i lubricants, que creixen més que el febrer del 2021, però en cas contrari, decreixent els preus del transport aeri respecte a l'augment que van patir el mateix mes de l'any anterior.

"L'habitatge i serveis per l'habitatge" també augmenta tres dècimes situant-se- al 3,3% a causa d'un creixement en el preu del fuel domèstic, que augment més que el mateix mes de l'any anterior. A més, el febrer del 2022, els preus dels lloguers pel domicili principal augmenten més que el febrer de l'any anterior. "Vestit i calçat" és l'altre grup que augmenta sis dècimes, situant-se al 5,9%, a causa d'un decreixement menor respecte al mateix mes de l'any anterior de la roba i el calçat.

Pel que fa a la resta de països veïns, l'IPC avançat d'Espanya al mes de febrer del 2022 se situa al 7,4%, és a dir que en cas de confirmar-se, augmentaria un punt i tres dècimes respecte a la variació registrada al mes de gener. On destaquen el creixement dels preus de l'alimentació i begudes no alcohòliques i dels carburants i lubricants. A França, l'IPC avançat se situa al 3,6% i en cas de confirmar-se augmentaria set dècimes respecte a la variació registrada al mes de gener. Aquest increment de la inflació és a conseqüència d'una acceleració en els preus de l'energia (que inclouen els productes petroliers), els serveis, els productes manufacturats i els aliments. En cas contrari, hi ha el tabac que decreix i s'estabilitza respecte al mes de gener.

tracking