salut

La incidència de la grip es dispara les dues darreres setmanes

El virus reapareix després que l’hivern passat fos pràcticament inexistent

La vacuna de la grip que s'ha administrat aquest hivern.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 124 persones han estat diagnosticades de grip des que es va activar el sistema de vigilància del virus, el 4 d’octubre passat. Però la gran majoria de notificacions de casos recollides pel ministeri s’han donat en les dues darreres setmanes (no hi ha dades de l’actual): un total de 88. La corba de la incidència creix de manera notable i ho fa després que la temporada d’hivern anterior fos pràcticament inexistent. Des del ministeri de Salut van assenyalar que l’augment de casos no es poden atribuir a “cap brot / col·lectiu en concret” tot i que recorden que és una infecció respiratòria contagiosa i que llocs amb acumulació de gent poden ser proclius a contreure-la.

De fet, un dels raonaments que s’han donat per explicar el perquè de la poca incidència de la grip és l’ús generalitzat de la mascareta a causa de la crisi de la covid. I malgrat la proliferació de casos actuals, la incidència segueix sent relativament baixa si es compara amb la de la temporada normal més recent, la 2019-2020, abans de l’esclat de la pandèmia. Llavors es va arribar a una taxa d’incidència setmanal de 140 casos per cada 100.000 habitants mentre que en aquesta darrera setmana, que ha estat la de més casos notificats de tota la temporada, aquest barem ha estat de 82 per cada 100.000 habitants.

ELS CASOS

Del total d’afectats fins al 6 de març, 58 eren homes i 66 dones amb afectacions entre totes les edats però especialment concentrat en el col·lectiu d’entre els 15 i els 29 anys, amb 68 casos. Hi ha poca afectació entre gent gran, que té especialment indicada la vacunació, amb onze casos entre majors de 65 anys.

La gran majoria de les notificacions que ha recollit el ministeri provenen del servei d’urgències. De les de la setmana passada, 80 són d’urgències i vuit de consultes de metges generalistes.

En nou dels casos diagnosticats durant aquest hivern els afectats han necessitat ingrés hospitalari i set eren majors de 64 anys. El total van ser diagnosticats concretament de grip A.

ELS DETALLS

-88 casos

Les dues últimes setmanes s’han notificat 88 casos, més de la meitat del total diagnosticat des de l’octubre, que han estat 124.

-Incidència moderada

La incidència encara no arriba als nivells màxims d’un any normal. La temporada 2019-2020 el pic màxim setmanal va ser de 140 per 100.000 habitants.

-Nou hospitalitzats

Nou persones han necessitat ingrés hospitalari. Totes tenien grip A.

tracking