Roser Bellmunt

“Un asimptomàtic pot tenir covid persistent”

La metgessa Roser Bellmunt.SFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La covid persistent és encara molt desconeguda i tot i que el món científic ja l’està investigant, encara hi ha molts interrogants al voltant d’aquesta nova malaltia. La metgessa Roser Bellmunt posa negre sobre blanc els aspectes que es coneixen fins ara.

Què sabem de la covid persistent?

És una entitat que s’ha anat definint a mesura que hem anat coneixent aquest virus. Apareix un cop passada la malaltia aguda i consisteix a tenir una sèrie de símptomes molt variats i que es poden perllongar més enllà dels tres mesos. Cal tenir en compte que portem dos anys de pandèmia, és poc temps científicament parlant i al principi ningú s’esperava que pogués existir la covid persistent.

Remet o és per a tota la vida?

No sabem exactament fins quan pot durar. Portem dos anys de pandèmia i hi ha gent a qui els símptomes persistents li duren entre tres i sis mesos, és el més freqüent, però poden perllongar-se fins a un any o fins i tot més.

Quins símptomes dona?

Són molt variats. Se n’han descrit més de 200. Això no vol dir que tots apareguin a la mateixa persona ni tampoc tots al mateix moment, poden anar canviant. Alguns dels més freqüents són la pèrdua de memòria, la fatiga o els dolors musculars. En alguns casos, poden arribar a ser limitadors per a la persona amb pèrdua de qualitat de vida i, en d’altres, poden passar més desapercebuts.

Com es diagnostica?

No hi ha un manual de covid persistent. Tenim una guia d’actuació clínica però cal fer diagnòstics diferencials segons el pacient. En termes generals, els símptomes poden ser diferents i fluctuants però han de mantenir-se durant un període mínim de dos mesos seguits per sospitar d’una covid persistent. Diagnosticar-ho requereix un inter­rogatori dirigit, una exploració física i a vegades es poden necessitar proves complementàries i fins i tot derivació a l’especialista perquè ho valori. El que sí que és important és que per contemplar-ho com a símptoma de covid persistent ha de ser un símptoma que no es pot explicar per altres entitats. És a dir, s’ha de descartar que els símptomes provinguin d’altres patologies.

La covid persistent és una seqüela del virus?

No. De fet una de les qüestions que s’han de descartar és que siguin seqüeles. En principi, la covid persistent pot curar-se o millorar. Una seqüela és quan hi ha una lesió irreversible provocada pel virus. És un dany en un òrgan que no es pot curar.

Té a veure amb la gravetat amb la qual s’ha passat la covid?

No, de fet una persona que ha sigut asimptomàtica pot tenir covid persistent. Sí que és cert que es preveu que la gent que té més símptomes al principi té més risc de patir-ne, però pot aparèixer independentment de la gravetat amb la qual s’ha passat la malaltia.

Quin tractament se segueix?

No hi ha un tractament específic, de manera que el que es tracta són els símptomes.

Està reconeguda com a malaltia?

Des de ja fa mesos, l’entitat de covid persistent està codificada i per tant podem fer una baixa específica. El que passava al principi és que encara no estava estipulat així i la gent seguia per baixa per covid, però després es va posar cada cosa pel seu nom per diferenciar la malaltia aguda de la covid persistent.

tracking