guerra a europa

Agraïment públic al Principat

Els ucraïnesos que han trobat asil al país es van reunir dissabte per donar les gràcies al Govern per l’ajuda rebuda

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Tal com diu una dita ucraïnesa, "els amics es coneixen en els temps difícils", i els refugiats que han buscat asil al Principat durant les darreres setmanes no dubten a referir-se a la ciutadania andorrana com a amistats. "En aquest temps terrible en què ens hem quedat sense casa ens heu obert les portes i ens heu escalfat amb la vostra amabilitat", relatava la carta dels refugiats que va ser llegida dissabte al matí sota la pluja a la plaça The Cloud. Les paraules anaven dirigides a tots els andorrans i andorranes. "Als vostres ulls podem veure la compassió, la comprensió i el dolor que sentiu per les nostres vides", traduïa Anastasia Kravets, presidenta de l'associació d'ucraïnesos d'Andorra, amb una emoció continguda i ressaltant també la "bona voluntat" del Govern. Al seu voltant hi havia aplegats una vintena dels gairebé setanta refugiats que acull el Principat.

Una xifra que augmentarà aquests dies després que un dels vehicles del comboi de la Creu Roja informés dissabte que es desviava cap a Bratislava per recollir quatre refugiats que tenien la intenció d’arribar fins a Andorra i havien aconseguit sortir del país en bus: una dona, una parella d'ancians i una menor de 8 anys. Són els familiars d'una voluntària de la Creu Roja que resideix al Principat. La resta del comboi va començar a arribar ahir a la nit i l'últim cotxe a arribat al país aquest matí a les set.

Familiars a Andorra

De fet, Anastasia Kravets va destacar dissabte a la trobada d’agraïment que gairebé el 90% dels refugiats que arriben al país hi tenen familiars o amistats, i només un 10% són turistes que estaven de pas i es van quedar atrapats aquí. Aquest és el cas d'en Konstantín i l'Anna, una parella d'ucraïnesos que va arribar a Andorra el 23 de febrer, abans que esclatés la guerra, i ja no van trobar vols per tornar al seu país. "Ens fa molta pena haver deixat allà als nostres pares", va expressar com va poder l'ucraïnès, defensant-se mínimament en anglès.

Són pocs els homes que surten d’Ucraïna, la majoria es queden per defensar el país. Ho va explicar Yaroslava Smirnova, una jove de 15 anys que va arribar aquí el 5 de març amb quatre dones més. El seu germà de 21 anys, juntament amb el seu pare, es van quedar a combatre. Yaroslava es va mostrar alleujada d'haver trobat asil a Andorra: "Va ser terrible, sentíem com queien les bombes al costat de la nostra finestra", recordava, posant èmfasi al fet que ara almenys ara estan segures. La seva mare, Olesha Smirnova, va assegurar que se sent molt preocupada per la gent que han deixat al seu país i nerviosa per com aniran les coses. Però l'esperança és l'últim que es perd i espera "d'aquí a un temps" poder tornar a la seva terra natal. L'Olesha és professora de francès a Kíev, i com va explicar dissabte Kravets, tots els refugiats són gent "amb feina, diplomes i educació": "No venen a Andorra perquè se'ls pagui la vida, venen amb molta por, atabalats, i sense saber què passarà. Tenen ganes de tornar a casa, però potser quan tornin ja no la trobaran", va lamentar la presidenta.

La ucraïnesa es va mostrar realista amb les dimensions del país i amb la impossibilitat de donar asil a milers de persones, però va agrair que almenys els familiars dels ucraïnesos residents a Andorra es puguin trobar acollits aquí amb les bones condicions que els dona el Govern.

COBERTURA SANITÀRIA COMPLETA I GRATUÏTA

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va informarque els ucraïnesos que es troben refugiats al Principat tindran assistència sanitària gratuïta i atenció "a tots els nivells", "fins i tot se'ls incorporarà en el pla de vacunació de la covid i els nens al pla de vacunació infantil". Per altra banda, el Govern està treballant per examinar quin tipus de permís s'atorga als refugiats. La presidenta de l'associació avançavaque a la reunió del divendres es va entre veure la possibilitat de garantir als ucraïnesos un permís de residència i treball temporal per buscar feina aquí.

tracking