caixa andorrana de seguretat social
El tribunal mèdic es va pronunciar en 37 recursos durant l'any passat
L’organisme funciona des del 2019 per poder rebatre resolucions de l’àrea mèdica
El tribunal mèdic que es convoca quan hi ha desencontres amb les resolucions de l’àrea de control mèdic de la CASS relatives a la valoració d’una baixa o d’una invalidesa funciona des de la tardor del 2019, però ha pres més rellevància pública recentment, quan una pujada de la tarifa dels metges que hi intervenen va fer esclatar part del consell d’administració de la parapública. L’ens ha tingut una activitat fluctuant que va ser més intensa l’any passat, quan es va pronunciar en 37 recursos administratius tramitats al consell d’administració de la Seguretat Social. Durant els escassos tres mesos que va funcionar el 2019 ho va fer en cinc ocasions i el 2020, en 18. Aquesta darrera dada cal recordar que va estar marcada per la pandèmia i el confinament generalitzat que va provocar que s’activés menys, precisen des de la CASS. Aquest any, fins a final de febrer, ja s’ha convocat per a 10 demandes.
El tribunal mèdic és un recurs per als assegurats que no estan d’acord que se’ls doni l’alta mèdica per reincorporar-se a la feina o amb la valoració que es fa del seu grau d’invalidesa. La defensora de l’afiliat de la CASS, Judith Silvestre, exposa que amb molta diferència, el gruix de demandes que atén estan motivades “per altes mèdiques per part del control mèdic o invalideses valorades per part del control mèdic”. En tots els casos, indica, els explica als afectats que s’hi adrecen l’opció del tribunal mèdic per tal de formular un recurs al consell d’administració abans d’acudir a la justícia.
El tribunal mèdic el componen el metge de la CASS, un metge especialista en valoració de dany corporal adscrit a l’àrea de medicina legal i forense i un tercer facultatiu especialista també extern a la parapública. L’assegurat s’ha de fer càrrec d’una part del finançament del cost de convocar el tribunal si és ell qui l’ha sol·licitat (també pot ser la pròpia CASS que el convoqui). I el que ha d’abonar l’afiliat és un terç del cost de l’informe que elabora l’expert en medicina legal i forense (que és de 99 euros si és per una baixa i 198 si el que ha d’avaluar és un grau d’invalidesa) i un terç de la tarifa que perceben els dos doctors externs a la Seguretat Social que intervenen en el tribunal. Aquí és on ha esclatat la polèmica perquè la tarifa ha passat a ser de 50 euros per cada metge per decisió del Govern i a demanda del col·legi professional, que adduia que els 29 euros de la tarifa anterior eren insuficients per la feina que comporta participar-hi. El consell d’administració va denunciar que era un entrebanc econòmic per als afiliats i que, a més, suposava un sobrecost per a la parapública. Però, almenys per ara, no hi ha hagut cap canvi.