dia de la constitució

FEDA apujarà el preu de la llum per evitar “un dèficit de 80 milions”

Espot assegura que “tampoc tindria sentit que l’empresa generés beneficis”

Els consellers generals i els membres del Govern en la tradicional fotografia a les escales de Casa de la Vall.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’augment de les taxes de la llum es produirà per “evitar un dèficit de vuitanta milions d’euros a FEDA”. Així ho va assenyalar el cap de Govern, Xavier Espot, en la compareixença de després de la tradicional recepció del Dia de la Constitució. “És un tema molt complex i que dona per fer molta demagògia, el que no podem fer per acontentar tothom és crear un dèficit perquè al final ho haurem de pagar entre tots”, va dir Espot.

El cap de Govern també va afirmar que “regals injustificats o irresponsables no es poden fer, crec que fa honor als que governen parlar clar a la ciutadania”. Tanmateix, Espot va reconèixer que “en el context actual tampoc no s’entendria que FEDA generés beneficis; fixarem unes tarifes elèctriques que evitin generar un forat però que evitin que es generin beneficis”. En aquest sentit, el ministre de Finances, Eric Jover, va assenyalar que l’increment del preu de la llum era inevitable i va manifestar que a països com Espanya el preu de l’electricitat està un 76% més car que ara fa un any. Si bé el ministre va assegurar que no estarien en aquestes xifres, sí que va reconèixer la necessitat d’adaptar les tarifes a la situació actual. La previsió és que la data que es produeixi aquesta actualització de la tarifa sigui l’1 d’abril.

També es va pronunciar Ferran Costa, president del grup parlamentari liberal, que va reconèixer que “fins ara hem pogut apaivagar l’impacte en el preu gràcies als contractes llargs que té FEDA, però això algun dia s’acabarà”. Pere López va recordar que davant l’impacte de la guerra a Ucraïna “la manca de planificació del Govern fa que viure a Andorra cada cop sigui més car”.

Pendents del carburant

D’altra banda, el Govern està pendent de l’alça de preus que s’està produint en el mercat dels carburants. Sobre aquesta matèria, Jover va assegurar que la previsió és que els preus baixin lleugerament i s’estabilitzin, després que l’OPEP hagi garantit que es mantindrà la producció actual de petroli. Així i tot, Jover va reconèixer que l’augment de costos, que ara per ara estan assumint sectors com el de transport, s’haurà d’acabar traduint en el preu de mercat al públic. El cap de Govern també es va referir a l’alça de preus d’aquesta matèria primera i va apuntar que “cal analitzar-lo d’una forma separada al de l’electricitat perquè impacta en menor grau en els nostres ciutadans”. Espot va assegurar que el 70% de l’adquisició d’hidrocarburs “des d’una perspectiva minorista” concerneix els turistes, “per tant, poc sentit té que abaratim amb caràcter generalitzat” aquest sector. Per aquest motiu, el cap de Govern va assegurar que caldrà “ser més quirúrgics i tenim, evidentment, la vista posada en els transportistes”. Per a aquest sector Espot va apuntar que “podem fer alguna renúncia sobre la taxa dels hidrocarburs”, tot i que va obrir la portar a tocar la taxa verda, un qüestió que encara s’està avaluant al Govern, que espera tenir resposta els pròxims dies.

tracking