Andorra ja acull 152 refugiats ucraïnesos

Una quarantena són menors i ja se’ls ha ofert alguna via d’escolarització

Refugiats ucraïnesos en la concentració d'agraïment de dissabte.Natàlia Bonjoch

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

En espera del decret que ha de regular la situació de les persones que arribin procedents d’Ucraïna, Andorra ja acull 152 refugiats. L’executiu va actualitzar ahir, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, la xifra de persones que ja han desembarcat al Principat arran de la crisi humanitària que va començar el 24 de febrer.

D’aquestes, una quarantena, segons el ministre Jover, són menors i l’executiu ja treballa per oferir propostes per a la seva escolarització. “L’educació és un dret que va més enllà de la situació legal del nen o la nena”, va assegurar el ministre portaveu i de Finances. El Govern està mantenint trobades individualitzades amb cadascun dels refugiats que han arribat per tal de saber si es poden acollir a un reagrupament familiar, si hauran de passar per la Llei de refugiats (pensada per al cas de Síria del 2018), així com les necessitats que poden tenir. En aquest sentit, el Govern encara no va determinar quan aprovarà aquest nou decret que ha de regularitzar aquells que no tenen familiars al país. A més, ara per ara tots els refugiats segueixen en règim de turista.

Un altre dels aspectes és que l’executiu encara no ha especificat quin seria el contingent de refugiats que acabarà acollint el Principat, tot i que Jover va detallar que “sempre es pot fer un primer contingent i, posteriorment, fer-ne un altre per ampliar les dades”. “Cal saber en quin país ens trobem i les nostres limitacions; si volem fer una acollida de qualitat el nombre de persones que acollim ha d’estar dins les nostres possibilitats”, va assenyalar el portaveu, que va assegurar que “tampoc convindria ara tensionar encara més el mercat de l’habitatge quan ja és una qüestió sensible per a la ciutadania”. Jover va fer una crida a la prudència i va demanar a la ciutadania ser conscient a l’hora d’oferir ajut. “Com sempre hem rebut un gran nombre d’oferiments i ho agraïm, però cal ser prudents perquè no és el mateix oferir un apartament durant la temporada baixa, que és un gest molt altruista i que s’ha de posar en valor, que deixar-lo durant la temporada alta; no sabem quan acabarà aquest conflicte.”

tracking