guerra a europa

Interior investiga el comboi humanitari de la Creu Roja

El ministeri obre diligències arran dels dubtes sobre si es va complir l’ordre que prohibia creuar la frontera

El comboi de la Creu Roja en un moment del trajecte cap a Ucraïna.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Interior està investigant si el primer comboi de Creu Roja Andorrana va desobeir ordres i va entrar en territori ucraïnès. El departament ha obert diligències arran de les informacions que han sorgit que apunten que alguns voluntaris del comboi van acabar creuant la frontera, tot i l’ordre que es va rebre des del ministeri que ho prohibia. Ara per ara, l’organització benèfica ha admès que hi va haver diverses discussions i conflictes durant el trajecte, però nega que cap membre de l’expedició arribés a creuar la frontera i s’endinsés a Ucraïna.

L’inici de les discussions va ser en la primera aturada del comboi per omplir el dipòsit, a la zona de Besançon, ja a territori francès. Va ser en aquell punt quan es va plantejar la possibilitat que el comboi modifiqués el seu destí, Przemysl (l’última ciutat polonesa abans de la frontera), per Lviv, ja dins del territori ucraïnès i des d’on s’està distribuint el material a tot el país en guerra. El director de Creu Roja Andorrana, Jordi Fernández, va confirmar que aquesta qüestió es va plantejar perquè “la Creu Roja d’Ucraïna ens va suplicar que els portéssim el material, especialment medicaments”. Fernández va assegurar que disset dels divuit membres de l’expedició van acceptar modificar el rumb de la missió. “Va ser en aquest punt en el qual es van fer les consultes pertinents, especialment pel fet que els bombers són un cos oficial d’Andorra”, va assegurar el director de l’ONG andorrana. La resposta d’Interior va ser que sota cap circumstància cap membre de l’expedició podia entrar a Ucraïna, tenint en compte que es tracta d’una zona de guerra. Segons fonts consultades, però, després que el comboi descarregués el material a Polònia, alguns membres de l’expedició van anar cap a un hotel, mentre que d’altres van agafar les furgonetes i es van dirigir a Lviv per fer l’entrega, uns fets que la Creu Roja nega. “En cap cas, cap membre de l’expedició va creuar la frontera ni es va entrar en territori ucraïnès; se’ns va demanar fer una segona entrega a un centre logístic de la Creu Roja a una ciutat molt al sud de Varsòvia”, va sentenciar Fernández. “Cap vehicle oficial ni cap persona uniformada va creuar la frontera”, va assegurar una altra font. La situació va acabar derivant en fortes tensions també durant el trajecte de tornada, en el qual es van produir alguns incidents. “Tots els meus esforços se centren ara en la sortida del següent comboi, no a remenar els conflictes, que n’hi va haver, però que ja van passar”, va explicar Fernández, que va manifestar que “no vull que es desprestigiï una acció que es va fer amb la col·laboració de la ciutadania”.

Demà, el segon comboi

El segon comboi amb ajuda humanitària sortirà demà a les cinc de la matinada. En aquesta ocasió hi aniran només deu voluntaris, distribuïts en dos vehicles: un tràiler i un minibús, que transportaran 32 palets de material. Està previst que el destí torni a ser el mateix, Przemysl, a Polònia. Aquest segon comboi, liderat per Anna Arias, portarà un document oficial en el qual s’especificarà quins seran els passos que s’hauran de seguir durant tot el trajecte per tal d’evitar que es repeteixin conflictes.

tracking