Telefonia mòbil

El 5G estarà desplegat amb les funcions actives el 2024

Andorra Telecom assegura que els costos de la implementació no suposaran cap increment en les tarifes que paguen els clients

Una persona gravant un vídeo amb el mòbil en un concert.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Totes les funcions del 5G estaran actives al país a partir de 2024, segons assegura Andorra Telecom. La darrera generació de tecnologies mòbils està en procés d’implementació al Principat. S’ha separat la introducció d’aquesta tecnologia en tres fases. La primera es va culminar a final de l’any passat amb la instal·lació d’antenes repetidores de 5G als nuclis urbans del país i l’activació de la xarxa.

El desplegament d’aquesta tecnologia no repercutirà en les tarifes. Des d’Andorra Telecom consideren que els clients “no veuen un benefici suficient en la millora de la velocitat d’internet per pagar més diners”.

Des del 21 de desembre del 2021 els models de mòbil de les marques xineses com Huaweii o Xiaomi que accepten 5G ja el reben. Jordi Nadal, director general d’Andorra Telecom, explica que en el cas d’Apple, un cop el van posar en funcionament, van venir a fer uns tests i finalment han homologat la xarxa andorrana. D’aquesta manera, amb la propera actualització d’iOS ja es podrà accedir al 5G. “Ho estem provant amb una versió beta que ens va deixar Apple i l’hem comprovat en nuclis urbans tan diferents com Andorra la Vella i Anyós”, detalla. Pel que fa a Samsung, comenta que “ens ha demanat més temps per poder-ho aplicar”, però Nadal confia que aviat faran els seus dispositius compatibles amb el 5G instal·lat. Des d’Andorra Telecom asseguren que l’objectiu d’aquesta primera fase és cobrir les persones que viuen a Andorra.

Durant el 2022 es portarà a terme una segona fase que consistirà a expandir la cobertura a tot el territori. La idea és garantir l’accés a la cobertura 5G en qualsevol punt del territori en una proporció similar a la que actualment té accés el 4G.

La tercera fase és la més complexa i es començarà a desenvolupar durant el 2023. Per garantir l’accés complet al 5G fan falta dos elements. El primer són les antenes repetidores del senyal. Les dues primeres fases consistiran a desplegar aquestes antenes per tot el país i garantir que ofereixen correctament cobertura. El segon és un motor o core 5G: és el nucli de la xarxa, que li permet desplegar totes les funcionalitats que té la tecnologia: des de l’alta velocitat de descàrrega fins a la capacitat de transmetre ordres molt precises en temps real. És a dir, amb el motor 5G instal·lat i les instal·lacions adequades un cardiòleg podria dur a terme una operació a cor obert a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell des de qualsevol punt del planeta.

Actualment, estan començant a presentar-se els primers prototips de core i els operadors més pioners faran les primeres instal·lacions d’aquests productes aviat. “Nosaltres ens volem esperar que estiguin totes les proves fetes per poder-ne comprar un sobre segur i garantir que fem una bona inversió”, explica Jordi Nadal, director general d’Andorra Telecom.

Ara mateix el nucli de la xarxa 5G andorrana és 4G. “Ha millorat el rendiment i ofereix més velocitat de descàrrega i de resposta, però amb el rendiment que tindrà amb el motor 5G farem un salt enorme en el nostre servei d’internet. Calculem que ho tindrem el 2023 i que màxim el 2024 tinguem el 5G completament operatiu”, assegura Nadal. Paral·lelament, es treballarà per connectar la xarxa andorrana amb la francesa i l’espanyola per garantir la connexió amb la resta del món. Respecte al volum de terminals amb 5G al Principat actualment és baix. Tot i això, Nadal comenta que “creiem que el 2024 hi haurà un gran volum de terminals 5G” i esperen que en el moment que la xarxa funcioni al 100% de la capacitat un alt percentatge d’usuaris puguin beneficiar-se de la nova generació.

EL DESPLEGAMENT

1. Cobertura dels nuclis urbans amb repetidors

Es van instal·lar els primers repetidors el desembre del 2021 i tots els telèfons equipats per rebre 5G hi tenen accés als nuclis urbans.

2. Cobertura completa del territori

És la fase en què ens trobem actualment. S’estan instal·lant repetidors per assegurar que hi ha cobertura a tot el territori del Principat.

3. Activació de totes les funcions

Garantirà la connexió amb l’exterior i activarà totes les funcions a través de la incorporació del motor 5G a la xarxa. Finalitzarà el 2024.

tracking