mercat de l'habitatge

Els propietaris volen agilitat per desnonar els morosos

Els propietaris reclamen que es creï un marc legal que no eternitzi el procés de fer fora un inquilí quan no fa front al lloguer

Edificis a les parròquies centrals.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els propietaris de pisos de lloguer volen poder fer fora un inquilí que no paga de manera ràpida. És una de les reclamacions que l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) va fer a l’Institut Nacional de l’Habitatge en una reunió mantinguda fa uns dies. “Llogar un immoble és molt fàcil, pero si el llogues a la persona que no és adequada no cobraràs”, assegura Toni Bea, president de l’associació. De fet, Bea va demanar al director de l’Institut, Josep Maria Pla, la necessitat de “donar seguretat jurídica a l’únic sector que ha estat intervingut des del 2004” i reclama que davant la inversió que fan els propietaris se’ls hauria de donar la capacitat de poder fer fora un inquilí que no paga de forma “àgil”. De fet, Bea assegura que “el sector té molta inseguretat jurídica, quan has de fer fora algun inquilí i per motius de pes et trobes que saps quin dia entres però no quin dia surts” i qualifica la pràctica del lloguer, avui en dia, com “un esport de risc”.

TROBADA CORDIAL

En aquesta reunió l’associació va traslladar les seves “preocupacions” i la manera que tenen de veure el conflicte del mercat de l’habitatge, sobre el qual Bea considera que “és un tema molt sensible i és un assumpte en què, desgraciadament, és molt fàcil fer demagògia”. “Se’ns posa a nosaltres com si fóssim culpables de la situació”, sentencia el president, que reclama no posar “tots els propietaris en el mateix sac”. Sobre aquestes pràctiques abusives, el president d’APBI va assenyalar que “molts llogaters, amb bon criteri, demanen el màxim d’informació, pot ser que sigui un abús, pot ser que passi, nosaltres no en tenim const ància”. Així i tot, Bea va assenyalar que la trobada va ser cordial i celebrava que el director de l’organisme públic, Josep M. Pla, tingués “sensibilitat per entendre el punt de partida real”. “El senyor Pla no va venir amb cap idea preconcebuda i, per tant, va voler parlar i escoltar la nostra visió i entendre les nostres preocupacions; en moltes ocasions el nostre sector no està ben tractat i és més per un tema de desconeixement, celebrem la cordialitat de la reunió”, va assegurar.

En aquesta trobada els propietaris van llençar una bateria de propostes a l’Institut per tal de buscar solucions a la problemàtica del lloguer a Andorra. Un conflicte que des de l’APBI resumeixen en “el mercat és el que és, és un tema d’oferta i demanda”. “Andorra té la superfície que té i Andorra té la demanda que té”, va sentenciar Bea. Entre les possibles solucions l’associació centra la mirada en els més de 6.000 pisos buits que hi ha al Principat i, en especial, en aquells que puguin estar afectats pel model 720 espanyol. A més, també van proposar que les ajudes per pagar els lloguers siguin més accessibles, que es pactin els preus en funció del cost de construcció o que aquells propietaris que posin els preus del lloguer a unes xifres assequibles tinguin avantatges fiscals. Sobre la situació del mercat i l’alça de preus que s’està produint, el president de l’associació assegura que “especulació no n’hi ha” i recorda que “els costos de construir un edifici han pujat molt, mentre que els preus dels lloguers han estat congelats”. Així i tot, reconeix que pot haver-hi algun propietari “desalmat” que taqui la imatge del sector. “Al final els nostres llogaters són els nostres clients i a nosaltres ens interessa mantenir una bona relació amb els clients que, en el nostre cas, són relacions de llarg termini”.

En aquest sentit, des de l’associació recorden que la situació s’ha produït per la falta de previsió d’anteriors governs, ja que hauria d’haver calgut tenir en compte el creixement demogràfic que estava tenint el país. A més, va assenyalar que l’altre gran problema per fer front als preus dels pisos de lloguer són els salaris baixos. “Andorra és un país car, per tant els salaris han de ser alts”, va comentar el president de l’associació. “Movem una part important de l’economia del país, només demanem que se’ns reconegui; que hi ha gent que requereix ajuda i que ho està passant molt malament, per descomptat, però l’ajuda l’ha de donar el Govern”, va concloure Bea.

LES DEMANDES

1. Més pisos al mercat, més oferta

L’associació veu en els més de 6.000 pisos buits, i en especial els afectats pel model 720 espanyol, que hi ha al Principat una oportunitat per intentar augmentar l’oferta i que els preus es redueixin.

2. Ajudes accessibles per als inquilins

El president de l’associació demana que les ajudes per als llogaters siguin d’accés més fàcil, així com avantatges fiscals per als propietaris.

3. Seguretat jurídica i agilitat

Reclamen crear un seguit de lleis que permeti a un propietari fer fora un inquilí que no paga de forma ràpida i evitar que els processos s’eternitzin amb judicis que “no saps quan s’acaben”.

4. Respecte per a un sector, “clau”

El president de l’APBI demana “comprensió” per a un sector que mou una bona part de l’economia i no confondre tots els propietaris amb aquells “desalmats”.

tracking