Diari TV

Baró vol mirar més enllà de L'A i CC

Vol una coalició més “polifònica” i diu que Liberals està “sobrerepresentat” a Govern

L'expresident del grup parlamentari demòcrata, ahir a l'estudi de Diari TV.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Ladislau Baró, membre de DA i president del grup parlamentari demòcrata en les dues legislatures de l’executiu de Toni Martí, considera que si els taronges necessiten d’una coalició per formar majoria parlamentària després de les properes eleccions generals aquesta ha de ser més “polifònica” que l’actual. Ho va explicar ahir en una entrevista al programa Parlem-ne, de Diari TV, en què es va mostrar partidari de no avançar els comicis perquè “s’han d’acabar els reptes d’aquesta legislatura i soc partidari d’esgotar-la si no hi ha motius polítics per no fer-ho”.

Baró va assenyalar que tant “DA, com liberals (L’A) i Ciutadans Compromesos (CC) tenen incentius per repetir la coalició, però no sé si són els mateixos per a tots”. Una coalició de la qual l’exconseller general creu que “Liberals està sobrerepresentat al Govern amb relació a l’aritmètica electoral”, i en la qual el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, “intenta fer un segell específic de la seva acció però no per sobre del cap de Govern”.

La sobrerepresentació de L’A a l’executiu va ser l’argument del polític per defensar la seva aposta si a DA li cal una nova coalició per governar després de les pròximes generals, previstes per al març del 2022 si no hi ha un avançament. “Crec que des de DA hi haurà la tendència d’intentar matisar aquesta sobrerepresentació]”, va dir Baró, per afegir que als demòcrates “els convé intentar vincular una coalició amb L’A i CC però també obrir-se a altres sectors”.

L’exconseller general va insistir en aquesta qüestió. “DA està en una situació prou confortable per poder obrir el joc. Espot té més cartes per jugar i fer una majoria més polifònica que la que té”, va indicar, per insistir que “cal una majoria i un Govern més polifònic i només basat en el pes més important de L’A i més petit de CC”.

Respecte a com ha de presentar-se DA a les eleccions generals, Baró es va mostrar partidari de fer-ho en solitari a la candidatura nacional. “El plantejament més lògic i el menys complicat per DA seria anar sol”, va dir, per matisar que “no soc gaire partidari d’aquesta fórmula per sobrerepresentació de Liberals, però si és per fer unes llistes més obertes, seria bo”.

Quant al que podrien fer els companys de coalició de DA, l’exmandatari taronja va advertir que “si als liberals les enquestes preelectorals se’ls pinten complicades hi hauria la tendència a una llista conjunta. Però si al senyor Gallardo li arriba una enquesta que li dona quatre consellers a les llistes nacionals anant sols estaria encantat”.

BONA NOTA AL GOVERN

Ladislau Baró es va mostrar a favor de la tasca feta pel Govern de coalició, que “ha gestionat d’una forma força raonable tant des del punt de vista sanitari com econòmic la pandèmia”. També va considerar superat “el repte inicial d’aconseguir l’estabilitat parlamentària, que es va fer ràpidament, i sense estirabots ni discussions com passa als governs de coalició d’Espanya i Catalunya”.

El polític va indicar que “m’ha sobtat la bona relació amb els liberals, ja que a Andorra sempre que un Govern no ha tingut majoria absoluta ha patit”. I va afegir que “m’ha sobtat perquè la legislatura anterior els liberals van tenir una política molt bel·ligerant amb DA en algunes qüestions”. I va recordar que L’A venia d’una coalició amb el PS a les llistes parroquials que “va ser per derrotar DA i evitar una majoria absoluta i ha acabat donant estabilitat parlamentària”.

De l’acció de govern de la coalició, Baró va lamentar que la negociació d’un acord d’associació amb la UE no hagi avançat a més velocitat. “Fa molt temps que dura i la societat es va desvinculant”.

NO POSICIONAR-SE SOBRE LA INVASIÓ RUSSA D'UCRAÏNA "HAURIA ESTAT UN ERROR"

L’expresident del grup parlamentari demòcrata Ladislau Baró està d’acord que el Govern s’hagi sumat a la llista de països que han decidit sancionar Rússia per la invasió d’Ucraïna. “No fer-ho era un error i era molt difícil”, va dir Baró, que va argumentar que des de l’aprovació de la Constitució i l’entrada d’Andorra a les Nacions Unides el concepte de neutralitat del Principat ha canviat. “El nostre paper com a Estat a la comunitat internacional ha canviat i ha arribat un moment on s’ha fet més visible la presa de posicionament d’Andorra”, va explicar, per afegir que en el cas de la invasió d’Ucraïna hauria estat pitjor “no posicionar-se”. El polític també es va referir a una possible modificació de la Constitució per encabir el dret a l’avortament. Va afirmar que és difícil trobar “una solució de màxims”, i va demanar a tots els implicats “fer un esforç” perquè “la societat demanda canvis”.

Ladislau Baró abans de començar l'entrevista a Diari TV.

tracking