La justícia tomba la zona de baixes emissions de Barcelona

El tribunal creu que hi ha un excés en els tipus de vehicles que queden exclosos

Un cartell de la ZBE de Barcelona.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La falta d’informes i un excés en l’àmbit geogràfic d’aplicació i en els tipus de vehicles exclosos són les raons principals que han motivat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a anul·lar l’ordenança de les baixes emissions de Barcelona, que prohibia que accedissin a la ciutat els vehicles antics i més contaminants i que també afecta els vehicles andorrans. En aquest sentit, la justícia –que considera que hi ha deficiències en l’ordenança municipal– va informar ahir a través d’una sentència que es pot recórrer que l’ordenança no està motivada i és desproporcionada perquè no preveu alternatives. Amb relació a aquest tema, els magistrats van apuntar que l’anàlisi feta amb referència a la ZBE “no és suficient” pel que fa a les alternatives o conseqüències econòmiques i va alertar que les empreses poden patir efectes adversos que no s’han calculat perquè no va fer-se cap estudi de mercat. En aquest cas, van assegurar que tampoc es van valorar els costos derivats als ciutadans. Sobre l’elaboració de l’ordenança, la justícia va considerar que hi ha “vicis substancials en l’elaboració de la norma”, i que es basa en dades “no actualitzades” que obliguen a la seva anul·lació. Un dels fets a destacar és que l’ordenança es basa en dades d’emissions contaminants del 2013, tot i que en el moment d’elaborar-la hi havia dades del 2017.

De moment, però, el regidor d’Emergència Climàtica de Barcelona, Eloi Badia –que ahir va expressar “sorpresa i perplexitat” davant la resolució ja que va assegurar que no preveien una notícia d’aquest tipus–, va aclarir que la zona de baixes emissions (ZBE) de Barcelona encara “segueix vigent” perquè la sentència no és ferma. En aquest sentit, va anunciar que estudiaran presentar recurs de cassació davant del Suprem i va recordar que “els tribunals europeus ens alerten que estem incomplint els llindars de la qualitat de l’aire”.

A PUNTS

-Sentència del TSJC

La justícia considera que l’anàlisi feta amb referència a la ZBE “no és suficient pel que fa a les alternatives o conseqüències econòmiques.

-L’ajuntament, sorprès

Eloi Badia va assegurar que no preveien una notícia com aquesta i que estudiaran presentar-hi un recurs.

tracking