transport públic

Les empreses plantegen un arbitratge en la disputa per l'abonament

Coopalsa i Autocars Nadal esperen que el Govern presenti una nova oferta formal

Dos nens pujant a un autobús.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Coopalsa i Autocars Nadal aposten per un arbitratge d’una figura experta neutral. En cas que els experts contractats per Govern i les concessionàries que han fet els càlculs per determinar el preu de les compensacions econòmiques per la introducció de l’abonament mensual de 30 euros no es posin d’acord, les empreses proposarien aquesta solució al ministeri de Presidència, Economia i Empresa, del qual depèn la cartera de Transport. Els càlculs del valor de la compensació que ofereix Govern encara difereixen molt dels que han fet Coopalsa i Autocars Nadal.

“Hi ha hagut un error i trobem que hi ha certa reticència a corregir-lo. Tenim experts en la matèria que ens asseguren que el que demanem és vàlid i just. Pensem que no es vol acceptar aquest error. No entendríem que no es reconegués”, va manifestar Gabriel Dallerés, gerent de Coopalsa. En aquest sentit, Bartumeu Gabriel, gerent d’Autocars Nadal, no creu que hi hagi un error de càlcul. “Pensem que si hi ha un error és de paràmetres”, tot assenyalant el que ha estat fins ara el principal punt de conflicte entre les empreses concessionàries i l’administració. Les empreses de transports creuen que han de ser compensades amb la diferència entre el preu anterior a l’1 de setembre de l’abonament i el posterior a aquesta data, tot i que asseguren que el Govern hi té reticències perquè calculen que amb la baixada de preus hi haurà més abonats.

Dallerés considera que les diferències en els càlculs de les compensacions són una qüestió tècnica. Per aquesta raó considera que la millor manera de solucionar aquesta situació si no s’arriba a un acord entre els tècnics de l’administració i els de les empreses és acordar un arbitratge en mans d’un expert neutral.

Les negociacions entre el Govern i les empreses concessionàries del servei d’autobusos nacional estan aturades des de fa tres setmanes. El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va assegurar que l’oferta presentada el 4 de març passat era la definitiva, però Coopalsa i Autocars Nadal la van rebutjar. Tot i això, el ministre portaveu, Enric Jover, va obrir la porta a continuar negociant. En aquests moments ambdues empreses de transport de viatgers esperen rebre una nova oferta per part del ministeri per poder continuar negociant.

Des de fa set mesos concessionàries i Govern es troben en aquest atzucac i està donant problemes a Coopalsa i Autocars Nadal. “Estem deixant d’ingressar molts diners i ens està donant tensió de tresoreria”, explica Bartumeu Gabriel, gerent d’Autocars Nadal, que considera que s’hauria d’haver arribat a un acord abans de l’1 de setembre.

tracking