Afers Exteriors

Xavier Espot visita Luxemburg

El cap de Govern ha mantingut una trobada amb el gran Duc hereu, Guillem de Luxemburg

Xavier Espot signant el llibre de visites en la trobada amb Gran Duc hereu, Guillem de Luxemburg

Xavier Espot signant el llibre de visites en la trobada amb Gran Duc hereu, Guillem de LuxemburgSFGA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, acompanyat del ministre de Finances, Eric Jover, fa avui una visita oficial a Luxemburg. La jornada de treball ha començat amb la trobada d'Espot amb el Gran Duc hereu, Guillem de Luxemburg, que li ha ofert una recepció a la seu del Palau Gran Ducal. El Govern ha informat que en la reunió han abordat "els grans reptes compartits com són la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic, la transformació digital, així com el procés d'aproximació d'Andorra a Europa".

Xavier Espot i Eric Jover han visitat la Cambra de Diputats on s'han reunit amb el president, Fernan Etgen,i representants de la Comissió d'Afers Exteriors i Europeus i de la Mesa de la Cambra per tractar l'actualitat política, econòmica i social. Durant la trobada els diputats han mostrat interès pel sistema institucional del Principat, així com per qüestions com la realitat cultural i lingüística, el sistema educatiu o el procés d'adhesió al Fons Monetari Internacional.La següent trobada ha estat amb el primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel,a la seu del Ministeri d'Estat, on han tractat "les prioritats compartides així com l'estat de les negociacions d'Andorra amb la UE", ha indicat Govern a les xarxes socials.

Durant la visita s'ha signat un memoràndum d’entesa per fomalitzar i impulsar la cooperació en diferents àmbits entre Andorra Recerca i Innovació i l'agència d'innovació luxemburguesa, Luxinnovation. També s'han tractat diferents qüestions com són l'intercanvi d'experiències

en els programes de suport a empreses emergents i el finançament i la participació en programes europeus de projectes destinats a la innovació i a la recerca. Així mateix l'executiu ha notificat que els dos països han signatun conveni de reconeixement recíproc i d'intercanvi dels permisos de conduir nacionals.

Espot i Bettel han coincidit en impulsar i estrènyer les relacions bilaterals en àmbits com la innovació i la recerca així com en l'aproximació d'Andorra a la Unió Europea, compartint l'experiència en la participació progressiva al mercat interior europeu.El ministre Jover s'ha reunit amb la titular deFinances de Luxemburg, Yuriko Backes, per tractar "l'aproximació d'Andorra als organismes financers internacionals com el Banc de Desenvolupament del Consell d'Europa o l'FMI, on ambdós països comparteixen la mateixa jurisdicció", ha exposat el Govern.

Al vespre, Xavier Espot tindrà l'oportunitat de trobar-se amb les ciutadanes i ciutadans andorrans que resideixen a Luxemburg. Demà al matí, abans de cloure el viatge oficial, Jover es reunirà també amb representants de la banca andorrana presents en aquest país.

El cap de Govern i el titular de Finances estan acompanyats de l'ambaixadora a Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg i cap de Missió a la UE i la visita respon a la invitació que va fer el primer ministre luxemburguès a Andorra i que estava prevista per al març del 2020 i es va ajornar per la pandèmia de la covid.

tracking