Sentència

El TC obliga a indemnitzar una dona pels 30 mesos d'inactivitat de la Batllia

La recurrent demanava l'aixecament d'un embargament del compte per un presumpte cas de blanqueig de diners

El TC rebutja el 55% dels recursos que repARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha reconegut la vulneració del dret a un judici de durada raonable d'una dona i declara que "té dret a ser indemnitzada pels perjudicis soferts", segons la sentència publicada avui al BOPA. Els magistrats estimen el recurs d'empara interposat per la defensa de la dona contra la inactivitat de la secció d'instrucció especialitzada 2 de la Batllia que va trigar 30 mesos a respondre la petició d'aixecament de l'embargament del compte bancari dictat per un presumpte cas de blanqueig de diners.

El Constitucional assenyala que la resposta a la demanda de la dona presentada el 9 d'agost del 2019 "no implica una complexitat particular" i la fiscalia avala que "els 30 mesos transcorreguts des de la presentació d'aquesta pretensió no es pot considerar raonable, ja que la causa no és complexa" i està d'acord amb la vulneració del dret fonamental.

El procediment es va iniciar el 12 de juliol del 2016 per un presumpte delicte de blanqueig de diners i el 7 de setembre del 2017 la Batllia va dictar l'embargament d'un compte titularitat de la recurrent. La dona va declarar el 8 de maig del 2019 en el marc de la causa i el 9 d'agost va sol·licitar el desbloqueig dels diners. No va obtenir cap resposta i el 6 de març del 2020 va presentar un escrit de queixa al·legant la vulneració del dret a un judici de durada raonable i al recurs. El 22 de desembre del 2020 reitera la petició i el 22 de desembre del 2021 demana l'empara del Constitucional que ara li ha estat reconeguda "per la dilació indeguda soferta".

La sentència de l'Alt Tribunal especifica que la fiscalia va demanar el 2019 que abans d'aixecar l'embargament s'havia de disposar de la traducció de la documentació tramesa des dels Estats Units per comissió rogatòria i d'informació suplementària de caràcter bancari i mercantil respecte d'una societat concreta. La recurrent al·lega que un informe de la policia del 12 d'abril del 2019 desvinculava aquesta societat de la causa i que la traducció estava feta el 4 d'octubre del 2019. I que des d'aquesta data fins al 16 de juny del 2020, quan va sol·licitar diverses diligències a la policia, la batlle instructora no va fer cap tràmit judicial. La resposta del cos de seguretat va arribar el 7 el 13 d'agost del 2020 i la batlle va continuar sense pronunciar-se sobre la petició de retirar l'embargament, segons argumenta la defensa de la dona que detalla que al moment de recórrer al Constitucional havien passat 5 anys des de l'inici de la causa judicial, 4 anys i 3 mesos des de la primera petició per poder recuperar els diners i 1 any i 4 mesos des de la resposta del cos de seguretat a l'última diligència demanada. I incideix que aquest informe de la policia "no conté cap element acusatori que permeti mantenir l'embargament".

tracking