Reportatge

Més pura que mai

Per primera vegada la qualitat de l’aigua dels rius del Principat assoleix la millor dada mai registrada segons dades obtingudes de les estacions de control.

Estació de control situada al Valira d'Orient.SFGA / C. Esteve

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La responsabilitat del tractament de les aigües dels rius a Andorra no és un tema secundari. De fet, i a tall d’exemple, la qualitat de les conques transfrontereres de l’Arieja i de l’Ebre provenen directament del Principat. “Aquí, a Andorra, pot semblar que per ser un país de muntanya no tenim problemes pel que fa a la gestió d’aquest recurs”, va apuntar ahir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en la compareixença amb motiu del Dia mundial de l’aigua. Tot i això, el país va engegar fa uns anys un pla de sanejament d’Andorra amb l’objectiu de millorar la qualitat de totes les aigües superficials. Una infraestructura que, finalment, i després d’anys d’una millora progressiva continuada, ha donat els millors resultats que tothom podia esperar.

“Estem molt satisfets pel màxim històric, ja que és la primera vegada que assolim una qualitat tan bona dels nostres rius”, va remarcar ahir la ministra. I és que, segons apunten les dades recollides durant el 2021, per primera vegada el cent per cent de les estacions de control ubicades arreu d’Andorra han registrat una qualitat de l’aigua entre excel·lent i bona. Una xifra que supera el màxim històric que es va assolir el 2020, llavors amb un 95% d’aigua entre excel·lent i bona. “Aquests treballs es poden atribuir al treball de tots aquests anys amb el pla de sanejament que s’ha anat implementant. Amb tot l’equip que està constantment a la recerca i identificació de punts de vessament i a la seva correcció, fa que avui puguem dir que gaudim d’una qualitat excel·lent i bona al nostre país”, va assegurar per la seva banda Sílvia Ferrer, directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, a més de detallar que també s’hi havia de sumar l’efecte positiu de la pandèmia de la covid-19. “La disminució de la mobilitat i del turisme van provocar que els paràmetres ambientals quedessin afectats en positiu”, va confirmar Ferrer. “Durant els mesos de gener i febrer es va apreciar una davallada de material contaminant a les depuradores”, va assegurar Calvó.

Pel que fa concretament a la qualitat fisicoquímica de les aigües, s’ha experimentat una tendència positiva molt considerable en els darrers anys. Un fet que s’ha analitzat a través de la xarxa nacional, que consta de 37 estacions de control de qualitat de l’aigua, on al llarg del 2021 es van realitzar 470 mostres. De fet, aquest és el cinquè any consecutiu que no hi ha cap estació amb una qualitat molt dolenta i el primer any que no hi ha cap estació amb qualitat passable ni dolenta. “Donem compliment al pla de sanejament i estem contents dels resultats que avui podem presentar”, va celebrar Ferrer. Per altra banda, quant a la qualitat biològica de l’aigua –que també demostra una tendència a la millora tot i que més progressiva–, s’ha detectat que el 93% de les estacions de control tenen una qualitat entre excel·lent i acceptable. “Els resultats semblen els del 2020 però tenim menys estacions amb qualitat passable i més estacions amb qualitat bona”, va informar Ferrer.

Per altra banda, amb relació a la situació dels rius aquest any, el departament de Medi Ambient encara no disposa de dades.

tracking