consell d'europa

Govern assegura que l'assistència sanitària urgent està garantida per a tothom

La ministra d’Afers Socials explica que en cas d’emergència mèdica s’atén primer el pacient i després es planteja el pagament

Sanitaris esperant a la porta d'urgències de l'hospital amb una llitera.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’informe del comitè d’afers socials del Consell d’Europa (CE) assenyala que Andorra no compleix els estàndards establerts en l’atenció mèdica als estrangers que es troben irregularment al país. L’informe assegura que “no es va establir que els estrangers que estan il·legalment presents en el territori tenen dret a assistència social i mèdica d’emergència”. Respecte d’aquesta qüestió, Judith Pallarés, ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, va comentar que “hem de revisar quins són els casos que ens indica el CE, però aquí qualsevol persona està coberta sempre; com a tot arreu es demana si hi ha assegurança o mètodes de pagament, però primer es tracta la urgència i després ja es resolen aquestes qüestions”. El Govern assegura que l’assistència sanitària urgent està garantida per a tothom i Pallarés va afegir que entén que aquesta cobertura ja es dona i, per tant, ja estan donant resposta al que se’ls demana. L’informe també indica deficiències en tres punts més. En matèria de protecció de riscos laborals el comitè va considerar el 2017 que la situació a Andorra no era conforme perquè els nivells de protecció contra l’amiant i la radiació ionitzant eren insuficients, i com que no s’ha aportat informació nova es manté l’estat d’aquesta qüestió.

Respecte als drets a la seguretat social s’esmenta que per als autònoms els nivells mínims de protecció en cas de malaltia, lesions i malalties professionals són insuficients. En el mateix àmbit el comitè va recordar que es permet imposar un requisit de residència als estrangers sempre que no sigui excessiu. La comissió va considerar que els requisits de residència de deu i set anys eren excessius i va assenyalar en aquest sentit que totes les persones, siguin nacionals o estrangeres, han de satisfer la durada de l’obligació de residència de set a deu anys per tenir dret a una assignació solidària. La comissió considera que aquesta condició és excessiva i més difícil de complir per als estrangers que per als nacionals i, per tant, els afecta en major grau. Així, conclou que l’actual legislació no és conforme amb els estàndards del Consell d’Europa.

La ministra d’Afers Exteriors va explicar, arran de l’informe, que “tenim el compromís ferm de continuar treballant; ja hem donat més informació i els punts que no tenen la conformitat mostren l’exigència del Consell d’Europa, perquè molts països no aproven”. Respecte a aquesta exigència, va afegir que “no impedeix que seguim treballant en la direcció que ens marca el CE”. De fet, s’interpreta com a quelcom positiu. “És positiu per als països tenir aquesta mena de reptes inclús quan l’exigència és tan alta”, va assegurar Judith Pallarès. L’informe també assenyala alguns aspectes que s’han corregit respecte al darrer estudi, com és la participació de l’Estat en la seguretat social i els avenços en matèria de protecció de la salut. També destaca que s’han assolit els estàndards en la protecció de la gent gran. Per altra banda, asse­nyala que no s’ha rebut la informació adequada en aspectes vinculats a la protecció sanitària en l’àmbit laboral i en la protecció sanitària als no residents. Falten dades sobre el desenvolupament de la seguretat social al país i les polítiques contra la pobresa i l’exclusió social.

El Govern analitzarà l’informe per poder donar-hi una resposta. Van explicar que no faran cap comentari perquè “no hem fet l’anàlisi de l’informe; nosaltres com a país tercer haurem de veure com ens posicionem en qüestions que d’altres països tampoc compleixen”. Judith Pallarés va afegir que “hi ha tot un dossier que cal analitzar, veure en quines qüestions no hem entregat les dades i en quines no disposem d’elles”, per oferir una resposta adient a tota la nova informació. L’informe es va publicar ahir però les dades són anteriors al 18 de maig del 2021.

LES RESOLUCIONS

1. Conformes amb les mesures preses

Seguretat social, dret a la protecció de la salut, promoció i participació pública de la seguretat social i els drets de la gent gran a rebre protecció social.

2. Disconformes amb la llei andorrana

Atenció mèdica urgent a estrangers irregulars, condicions sanitàries laborals, ajuts a autònoms per malaltia i temps de residència per rebre prestacions.

3. Falta d’informació en diversos punts

Diversos punts de protecció sanitària en l’àmbit laboral i a no residents, desenvolupament de la seguretat social i protecció contra la pobresa i exclusió.

tracking