tribunal constitucional

Un exempleat ha d'indemnitzar la Mútua per marxar sense preavís

Haurà de pagar 1.500 euros a la companyia quan en reclamava més de 50.000

La seu del Tribunal Constitucional.F. G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un extreballador de la Mútua Elèctrica de Sant Julià haurà de pagar a la companyia 1.479 euros que corresponen als 15 dies de preavís que no va donar abans de deixar la feina. El Tribunal Constitucional ha avalat les decisions prèvies de la justícia ordinària en un afer que va portar als tribunals l’exempleat, interposant una reclamació d’indemnització a la companyia que ascendia a 51.700 euros. Demanda a la qual va respondre la Mútua amb una altra reclamant els 1.479 euros a l’antic empleat. La justícia dona la raó a l’empresa.

Els fets es remunten a l’any 2020. El treballador –lligat a la companyia des de l’any 2003– es trobava de baixa mèdica i va enviar una carta per informar els responsables de l’empresa que tenia la intenció de desistir del lligam contractual per causa justificada. Adduïa retards en el cobrament del salari, incompliments greus del contracte i les condicions de treball i tracte vexatori. Com que es trobava de baixa mèdica –un fet que atribuïa a la seva situació a l’empresa– indicava que el desistiment seria ferm en rebre l’alta. La Mútua va negar en una altra carta les acusacions del treballador i el va advertir que si no s’incorporava a la feina es consideraria un desistiment que infringia l’obligació de preavís. Tot i l’advertiment, l’octubre del 2020 el treballador va rebre l’alta i va informar per correu l’empresa que ja no s’incorporava a la feina, reclamant la indemnització per desistiment justificat. L’empresa es va ratificar en el seu posicionament i es va encetar el plet judicial.

Primer la Batllia i després el Tribunal Superior van rebutjar la demanda del treballador. Totes dues jurisdiccions van concloure que no havien quedat provades cap de les denúncies que formulava el demandant per justificar el desistiment del contracte: ni l’incompliment greu del contracte i de les seves condicions de treball ni la manca d’ocupació efectiva, ni tampoc el tractament vexatori. L’extreballador va recórrer llavors al TC al·legant la vulneració al dret a la jurisdicció. Però l’Alt Tribunal ha rebutjat l’admissió del recurs d’empara.

tracking