El 80% de les empreses creuen que superaran la crisi amb els seus recursos

El 80% de les empreses creuen que superaran la crisi amb els seus recursos

Josep Maria Mas i Joan Micó van presentar els resultats ahir.Cambra de comerç

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector empresarial va començar l’any amb optimisme de cara a la primera meitat de 2022, segons mostren els resultats de la quarta enquesta promoguda per la Cambra i realitzada en col·laboració amb Andorra Recerca + Innovació, que es va fer durant l’onada de l’òmicron i abans de l’esclat de la guerra d’Ucraïna.

La majoria d’empreses van assegurar que l’impacte de la covid-19 sobre la seva activitat econòmica es va reduir el segon semestre del 2021 i el 80 per cent van afirmar que podran superar la crisi amb els recursos propis –a l’enquesta anterior la xifra era del 70 per cent–, mentre que el percentatge que al·legava necessitar les ajudes de Govern per tirar endavant es va reduir més de la meitat, situant-se al 5,8 per cent. En canvi, un 11 per cent va admetre que es plantejava tancar i el 2 per cent van indicar que es veien forçades a abaixar la persiana. D’aquestes últimes, la Cambra va destacar que totes eren microempreses que tenen entre un i cinc treballadors.

Si bé és cert que la Cambra preveia una millora, el president, Josep Maria Mas, va admetre ahir durant la presentació dels resultats que “els empresaris són més optimistes del que esperàvem”. Tot i això, va advertir que “l’entorn econòmic seguirà sent complex i el retorn a la normalitat no serà ràpid, sobretot en les activitats relacionades amb el turisme i la interacció social, així com en el cas de les petites i mitjanes empreses”.

Un altra dada que manifesta la millora econòmica és l’evolució a la baixa de la proporció d’empreses que van haver d’aturar l’activitat durant el darrer semestre de l’any passat. El percentatge de negocis que van haver de tancar totalment o parcialment es va reduir al 8 per cent –el juliol del 2021 era un 9,5 per cent–.

Per sectors, les activitats que es recuperen a un ritme més lent són les relacionades amb el turisme, com ara l’hoteleria, les agències de viatges, els operadors turístics, el transport de viatgers, la restauració i el comerç. En canvi, el sector de la indústria, els serveis menys afectats per les restriccions de mobilitat i, especialment, la construcció van mostrar un comportament dinàmic.

tracking