El PIB es dispara el 2021 i creix un 8,9%
Jover valora la dada com a “extremament positiva” i augura un inici d’any “excel·lent”
El PIB real es va situar en 2.587,9 milions d’euros el 2021, un 8,9% per sobre que l’any anterior, segons les dades publicades ahir per Estadística. Aquesta millora en l’economia, tal com argumenta l’informe del departament, és a causa de l’alleugeriment de les mesures de la covid-19 i s’apropa als valors prepandèmics. El ministre de Finances va celebrar les dades del PIB, que va valorar com a “extremament positives”, tenint en compte, va destacar Eric Jover, que l’any passat encara va estar molt influenciat per la pandèmia i que va arrencar amb un primer trimestre “desastrós”, amb les pistes d’esquí obertes només per a residents i sense pràcticament turistes.
Pel que fa al PIB nominal, aquest es va incrementar un 11,2% a final del 2021, ascendint a 2.815,4 milions d’euros. El titular de Finances va explicar que la dada supera les previsions fetes per l’executiu amb relació a la pujada de l’índex (que era del 6% del PIB nominal i finalment ha estat de l’11,2%) i que “demostra la capacitat de recuperació econòmica que té el teixit econòmic del país”. Així, el PIB nominal per capita va ser de 35.399 euros, un 9,1% més que l’any anterior, a causa del creixement estimat de la població de l’1,9%. En canvi, el PIB real per capita va créixer fins a un 6,9% el mateix any, arribant als 32.538 euros.
El ministre va comparar els resultats amb els assolits per Espanya. El PIB nominal andorrà s’ha situat quatre punts per sobre el 2021 quan el 2020 va caure més que el veí del sud, insistint que és una prova de la reacció positiva després d’un 2020 de gran afectació per l’enorme dependència del Principat del sector turístic, molt tocat per la covid. El responsable de la cartera de Finances va augurar que el primer trimestre del 2022 serà “excel·lent” i que “el gran impuls” es podrà mantenir durant l’any encara que aquest serà un exercici marcat per la inflació a causa del conflicte ucraïnès, la crisi energètica derivada i l’afectació en d’altres productes. També es descarta el turisme rus.
D’entre tots els sectors, el que més s’incrementa és el de la construcció, que ho fa en un 23,5%. En el sector dels serveis, que inclou el comerç, hostaleria, transport i informació i comunicacions, també noten una millora i creixen un 9%, mentre que el subsector financer, immobiliari i d’activitats professionals i tècniques augmenta un 9,1%. En últim lloc, el subsector d’administracions públiques, educació, sanitat, serveis socials i personals ascendeix un 3,5%.