Preu de la llum

FEDA tanca el 2021 amb més de cinc milions de pèrdues

El Govern aprovarà dimecres un augment de les tarifes de prop del 20% i Calvó no descarta nous increments per evitar pèrdues aquest any

El preu de la llum s'ha encarit des del segon semestre del 2021.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) va tancar l’exercici del 2021 amb més de cinc milions d’euros de pèrdues. És la conseqüència directa de l’escalada de la llum des del segon semestre de l’any passat i que ha portat la parapública a tancar amb números vermells. “FEDA ha aturat el primer cop”, va assegurar ahir la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, després de la comissió legislativa del seu àmbit. El 43% de l’energia que ven l’operadora està comprada i garantida amb contractes d’una durada de deu anys i amb un preu que ronda els 60 euros el megawatt hora. Un preu que aleshores podia semblar car, però molt inferior al que es ven actualment l’electricitat. El 20% correspon a la producció nacional, que “és el que ens permet compensar els pics tan alts que es produeixen”, va assenyalar Calvó, mentre que el 37% restant es compra a preu de mercat. És aquest percentatge variable el que ha portat FEDA als números vermells l’exercici passat i el que podria condemnar-la també a tancar amb pèrdues el 2022.

El preu de la llum es va començar a disparar a partir del segon semestre arran de la recuperació postpandèmia. “Al desembre es van registrar puntes de 200 euros el megawatt hora i des de l’esclat de la guerra s’han marcat puntes de 600 euros megawatt hora”, va apuntar Calvó, uns preus molt més elevats que els que s’estaven pagant a principi del 2021, quan el megawatt se situava prop dels cinquanta euros. La situació va obligar el Govern a prendre la decisió d’apujar les tarifes, una mesura que s’anunciarà dimecres, després del consell de ministres. “L’augment de tarifes és imprescindible”, va remarcar Calvó, que va recordar que “s’està treballant per donar la màxima estabilitat als preus que estableix el Govern”. Fins a la data, FEDA venia el megawatt a 125 euros l’hora. Amb la nova tarifa el preu del megawatt serà de prop dels 150 euros hora, que suposarà un increment d’un 20%. Així i tot, aquest augment podria ser insuficient, ja que el preu mitjà del megawatt durant el mes de març ha estat de 350 euros. Si el preu de la llum no torna a valors similars als de l’inici de l’any passat aquest fet podria obligar l’executiu a implementar nous increments de les tarifes aquest mateix any. “No puc assegurar que no hi hagi noves pujades”, va reconèixer la ministra.

De fet, la previsió és que si la parapública no actua i els preus no es corregeixen l’empresa tancarà l’exercici del 2022 amb pèrdues. “Cal preservar FEDA ara més que mai, perquè les seves inversions serviran, justament, per ser més independents energèticament parlant”, va reclamar la ministra Calvó.

Paradoxalment, aquestes inversions que realitza FEDA anualment són les que l’empresa es podria veure obligada a retallar per evitar les pèrdues aquest any. L’aposta de l’executiu passa per seguir augmentant la capacitat productora d’energia del país com una via per no estar tan lligat als preus dels països veïns.

tracking