mercat laboral

Hotelers de la Costa Brava busquen personal a Andorra

Hotels del litoral català ofereixen contractes temporals per a l’estiu a persones que han treballat durant la temporada d’hivern al Principat

Cartell oferint feina en un restaurant a Andorra la Vella.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els gremis hoteler i de la restauració de la Costa Brava reconeixen que estan cercant mà d’obra entre els temporers que acaben els contractes l’1 de maig amb el final de la temporada d’hivern. “Com que sabem que hi ha temporers acabant la temporada d’hivern a Andorra ens ha semblat bona idea cercar aquí possibles treballadors per a la temporada d’estiu que es quedaran sense feina aviat”, va explicar un representant de l’hotel Talaia Plaza, a Begur. Moltes empreses són conscients de la situació de temporalitat en la qual es troba un gruix important dels treballadors del sector de l’hostaleria i la restauració al Principat. Aprofiten el canvi de temporada per contractar persones disposades a acceptar un contracte temporal als seus establiments entre els mesos de juny i agost.

Jordi París, president de la Unió Hotelera (UHA), va comentar que no els sorprèn que això passi. Són conscients del volum de contractes temporals que hi ha al seu sector i entenen que les persones que es queden sense feina a la primavera busquin altres oportunitats en altres empreses amb una temporada alta diferent. “Nosaltres fem el mateix a principi de tardor, busquem treballadors a la Costa Brava, la Costa Daurada i ara fins i tot ens plantegem buscar mà d’obra a Amèrica del sud”, va assegurar París. Respecte a aquesta qüestió, Gabriel Ubach, secretari general de la Unió Sindical (USdA), considera que és sorprenent que aconsegueixin contractar persones per venir a fer de temporeres ateses les condicions salarials i el cost de la vida al país. “Tenim molts sous de 1.050 euros en aquest sector. El cost de la vida és molt més alt que aquest sou, és normal que la gent acabi marxant quan acaba la temporada”, es va lamentar. “Andorra s’ha de plantejar com a país que la fidelització dels treballadors ha d’oferir uns preus i salaris adaptats als nivells de vida”, va afegir el secretari general de l’USdA.

La fidelització dels treballadors és ara per ara una de les assignatures pendents del sector hoteler. “Sabem que hi ha estacions d’esquí als Estats Units que han augmentat en un 20% els sous per assegurar-se que contractaven treballadors ben qualificats. Ens hem d’espavilar i posar millors condicions laborals per fidelitzar els treballadors”, va explicar París. Considera que s’ha de formar millor per poder garantir una bona qualificació de la mà d’obra. “Hem de ser capaços d’atraure gent i després retenir-la per poder treballar. Si no ens podem trobar situacions complicades”, va concloure París.

Gabriel Ubach considera que la millor manera de garantir mantenir els treballadors de qualsevol sector és oferint bons salaris. “Hem de canviar de xip i acceptar que si volem un país de milionaris hem d’oferir salaris a l’altura, perquè hi hagi professionals qualificats hem d’oferir condicions laborals al nivell que els exigim”, va remarcar Ubach. La competitivitat dels sous andorrans vers els que ofereixen a Espanya i França també influeix en la captació de treballadors per part del sector hoteler dels països veïns. “Aquí es paguen 1.050 euros en 12 pagues de mitjana i a França i Espanya paguen 1.250 euros en 14 pagues, és evident que és un fet diferenciador”, va assegurar Ubach.

Enguany és més important que mai per als propietaris dels hotels retenir temporers. La possibilitat de prolongar els contractes fins a l’hivern que ve hauria de ser una situació de guany per a treballadors i empresaris, però l’entrada de la competència dels hotels de la costa pot suposar un problema. Tot i això, les condicions laborals no són necessàriament millors, com han denunciat repetidament sindicats francesos i espanyols del sector.

TEMPORERS TAMBÉ PER ALS MESOS D'ESTIU

Està a tràmit parlamentari la modificació de la Llei d’immigració que permetrà als temporers prolongar els contractes fins la propera temporada d’hivern. L’objectiu d’aquesta iniciativa és pal·liar la falta de mà d’obra actual i especialment en aquells sectors més dependents del turisme com hoteleria i la restauració. Les vises dels temporers que acabaven l’1 de maig caducaran el 31 del mateix mes per poder-se enllaçar amb els permisos de treball i residència de la temporada d’estiu.

tracking