MErcat immobiliari

L'Institut de l'Habitatge crea un contracte model per als llogaters

Es treballarà amb tots els actors perquè sigui “el més útil i efectiu possible”

Pisos a Andorra la Vella.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’Institut Nacional de l’Habitatge passarà el primer examen aquest dijous en la primera sessió de la Comissió Nacional de l’Habitatge. Es tracta d’un òrgan assessor de l’Institut que fins a la data no s’havia reunit i que dona continuïtat a la Taula Nacional de l’Habitatge. Serà aquí on es debatrà amb els actors principals del mercat immobiliari andorrà les mesures que han de servir per millorar la problemàtica dels lloguers. En la comissió hi seran presents diferents representants del Govern, el raonador del ciutadà i els comuns, entre d’altres.

En aquest òrgan assessor, segons va explicar Josep Maria Pla, director de l’Institut Nacional de l’Habitatge, es debatran diferents mesures per intentar destensionar el mercat del Principat, que ha vist disparat els preus dels arrendaments en els últims mesos. Aquesta comissió és la que haurà de fer les propostes relatives a la llei de mesures de l’habitatge, que per ara manté els preus dels lloguers congelats des del 2019, fer efectiu el pla pel dret de l’habitatge o presentar el sistema d’indicadors de l’habitatge, “una eina que ve de la feina que es va fer a la Taula i que ara es plasma i està al servei de tothom”, assenyala Pla.

Si bé és cert que algunes d’aquestes qüestions encara estan sota debat, dijous vinent el director de l’Institut portarà a la comissió un model de contracte de lloguer per tal “que la ciutadania el pugui utilitzar com a referència, tot i que després caldrà adaptar-se a cada realitat”, assegura Pla. “És un contracte que serà consensuat amb els actors, la virtut de la comissió és que és un espai d’intercanvi i d’anàlisi perquè tothom pugui aportar, no es tracta que des de l’Institut enviem un document, sinó que cal que consensuem amb els actors perquè ningú senti que és una imposició”. En aquest sentit, Pla destaca la voluntat d’arribar a acords amb totes les parts per tal que aquesta proposta “realment responguin a la realitat, si ho fem nosaltres segur que ens deixarem coses, no tindrem en compte situacions que no coneixem; si intervenen totes les parts implicades, que són al peu del canó, serà una mesura més efectiva i serà més fàcil que sigui útil de veritat”. La idea d’aquest model és, en primer lloc, facilitar un document legal que, en ocasions, pot ser complex de redactar si el lloguer es fa directament entre propietari i llogater i no es passa per una immobiliària. En segon lloc, establir una referència sobre la qual es pugui treballar un nou contracte, tenint en compte les adaptacions i limitacions de la nova legislació sobre aquesta matèria, i que doni també certa seguretat jurídica als llogaters. Així i tot, el director de l’Institut de l’Habitatge reconeix que aquest model serà només un exemple al servei d’aquells que ho necessitin i, per tant, no és cap garantia per evitar possibles abusos per part de propietaris. Tampoc serà una obligació utilitzar aquest model, sinó que serà un exemple de referència a partir del qual es pot treballar. “Els abusos per part de propietaris estan passant, la impressió que tinc, però, és que són un petit nombre de propietaris agressius els que es dediquen, de forma professional, a fer fora la gent”, assegura el màxim responsable de l’organisme públic, que apunta que “a Andorra som els que som, pot ser sí que podem identificar aquests que danyen la imatge del sector”.

D’altra banda, el director de l’Institut Nacional de l’Habitatge també assenyala que “igual que hi ha alguns propietaris que no actuen bé, també hi ha llogaters que realitzen actuacions que no són les correctes”, per això Pla afirma que “entenc que els propietaris vulguin tenir eines” per poder actuar “de forma àgil” en cas d’impagaments.

LES MESURES

Lloguers congelats

Sobre la taula està la flexibilització de la llei de mesures urgents o mantenir la congelació dels lloguers un any més. Des del 2019 els lloguers només s’han apujat per l’IPC, tot i que aquest any s’ha ofert als propietaris renovar el contracte per un període de cinc anys, amb un increment del 10%.

Pla estratègic pel dret a l'habitatge

El director de l’òrgan vol fer efectiu un document que ha marcat les propostes en aquest àmbit per als propers anys.

Sistema d’indicadors

L’Institut s’ha centrat, durant els seus primers mesos, a recollir totes les dades possibles sobre la situació actual del mercat.

tracking