Pandèmia mundial
El Col·legi de Metges defensa els beneficis de les visites telemàtiques
Espera que Salut no les elimini tot i que s’acabi concloent que hi ha hagut abusos
El Col·legi de Metges és partidari de seguir oferint als pacients l’opció de fer visites no presencials. Ho va assegurar ahir al programa Parlem-ne, de Diari TV, el vocal de l’ens, Albert Dorca, qüestionat per la investigació oberta per la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) a una vintena de facultatius per presumptes abusos en les visites telemàtiques. Dorca va defensar els beneficis per als usuaris de les visites no presencials, ja que “universalitzen” l’accés a la sanitat i “no perjudiquen” els pacients que necessiten la presencialitat. També té beneficis econòmics indirectes, va dir, amb referència als usuaris que ja no han d’anar al metge en horari laboral i poden fer les visites telemàtiques des de la feina.
El vocal del Col·legi de Metges va recordar que “les visites telemàtiques van arribar a Andorra amb la covid. Ja fèiem tard respecte d’altres països”, i va indicar que en els sistemes de salut en què estan incorporades entre un 60% i un 70% de les consultes es fan de manera no presencial.
Respecte a la investigació oberta per la CASS pels presumptes abusos en les visites telemàtiques, va recordar que el decret de Salut que les regula no estableix un percentatge màxim de visites no presencials a realitzar. Tot i això, va assenyalar que “si algú ha fet visites innecessàries o no demanades pel pacient, s’hauran de depurar responsabilitats”. Va insistir que “no hi ha carta lliure” en les visites telemàtiques i que “ningú se’n pot aprofitar”.
Dorca va indicar que el Col·legi de Metges actuarà en funció del que esdevingui en la comissió de la CASS que està estudiant els presumptes abusos, però va recordar que actuar respecte al sobreús d’una prestació de la CASS depèn de la parapública. El vocal va admetre que “tenim poca informació respecte d’aquesta investigació”, però va manifestar que un cas és el d’una consulta que té diversos metges i que un ha fet en exclusiva visites telemàtiques i un altre només visites presencials.
“Les visites no presencials han estat una eina d’una utilitat excepcional durant tota la pandèmia”, va assegurar Dorca per defensar la utilitat d’aquest tipus de consulta, però va admetre que “si la CASS o el ministeri consideren que no són adequades haurem de fer com abans”.
El vocal del Col·legi de Metges va insistir que “la visita no presencial ben feta té molts avantatges” i va lamentar que “si algú se n’aprofita tenim un problema perquè en general les coses es fan bé”. No va dubtar a defensar aquesta eina. “La telemedicina no l’hem inventat nosaltres. I eliminar-la, més que un retrocés, comportaria que tots els pacients no tinguessin les mateixes oportunitats”, va dir, per assegurar que una bona visita telemàtica no es qüestió del temps que se li dediqui. “Una visita pot durar un minut, però el que s’ha de valorar és si aquest minut ha estat ben invertit. I si no s’ha fet bé pots exigir responsabilitats al metge.”
Bona nota a Benazet
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, deixarà el càrrec dijous. Des del col·legi es va afirmar que la relació amb el titular de Salut “ha sigut molt bona, tot i que no sempre hem estat d’acord. Malgrat això hem tingut sempre un interlocutor molt vàlid”. Dorca va afegir que “hem tingut molta sort. El trobarem a faltar i dubto que se li pugui retreure gaire de la gestió que ha fet de la pandèmia”. Quant al seu substitut, el fins ara màxim responsable de la CASS, Albert Font, va indicar que “no crec que la seva intenció sigui anar en contra dels metges i els pacients. Ens entendrem”.
MASCARETA A L'INTERIOR EN ÀMBITS SANITARIS I EN PRESÈNCIA DE GRUPS DE RISC
El vocal del Col·legi de Metges, Albert Dorca, no considera acabada la pandèmia de coronavirus, tot i admetre que “ens trobem en una pausa” i que “hores d’ara ho passa pitjor un malalt amb grip que un amb covid”. El facultatiu, com a mostra de prudència, va recordar que totes les previsions que s’han fet durant la pandèmia han resultat equivocades i que cal estar a l’expectativa davant l’actual situació de la malaltia. Dorca es va mostrar partidari de només mantenir l’ús de la mascareta en interiors en alguns àmbits com el sanitari i quan puguem estar en presència d’un grup de persones, com la gent gran, a qui la covid pugui afectar de manera més greu. Respecte a la covid persistent, el vocal del col·legi va indicar que cada vegada es van trobant més casos d’aquest tipus de patologia a Andorra. “Encara hem d’aprendre molt sobre la covid persistent”, va admetre el metge.