balanç de la gestió dels residus

El consum de bosses de plàstic va caure l'any passat un 32% respecte al 2020

El 2021es va generar un 3,3% més de deixalles respecte al 2020 i el 47% es va reciclar

Reunió de la comissió de coordinació i desenvolupament del pla nacional de residus.sfg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El 2021 es van distribuir 294.889 bosses de plàstic d’un sol ús al país, un 32 per cent menys que el 2020, quan se’n van utilitzar 431.481. Es tracta d’una dada “satisfactòria”, segons la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que ahir va presentar les xifres davant la comissió de coordinació i desenvolupament del pla nacional de residus.

Calvó va detallar que en els darrers tres anys s’ha reduït un 90 per cent l’ús d’aquestes bosses. En concret, va explicar que “es deixen d’usar tres milions de bosses d’un sol ús cada any”. A més, va apuntar que un cop s’aprovi la llei d’economia circular, que es troba a tràmit parlamentari, “encara reforçarem més la prevenció dels productes de plàstic, perquè desenvoluparem un decret que prohibirà altres productes de plàstic d’un sol ús”. Actualment, la majoria dels grans centres comercials ja han fet el canvi a les bosses de paper.

Es generen més residus

Pel que fa als residus generats durant el 2021, la xifra es va situar en 137.731 tones, un 3,3 per cent per sobre del 2020. Aquest increment, segons afirma Calvó, es deu a l’augment de la runa que crea el sector de la construcció, que l’any passat va pujar un 14 per cent. El 28 per cent d’aquestes deixalles s’han gestionat a Andorra, mentre que el 72 per cent restant s’ha exportat fora del Principat.

Quant al reciclatge d’aquests residus, les xifres es mantenen similars a les del 2020, amb un 47 per cent de matèria reciclada, una dada que s’acosta a la fita marcada al pla nacional, que era del 50 per cent. “Estem al voltant d’aquest objectiu que donem per assolit”, va indicar la ministra. En aquest sentit, el cònsol menor d’Andorra la Vella, David Astrié, que va parlar en representació de les set corporacions, va indicar que aquesta xifra “és fruit de la col·laboració de tots els comuns juntament amb el Govern”.

Tant Calvó com Astrié van assenyalar que la comissió de coordinació i desenvolupament del pla nacional de residus treballa actualment per desenvolupar el nou text, que preveurà els objectius de la Unió Europea “que ens obliguen a recollir un 65 per cent dels residus l’any 2035”,va indicar la ministra. Tant Calvó com el cònsol menor d’Andorra la Vella van titllar els objectius “d’ambiciosos”. Per aquest motiu, la titular de Medi Ambient va dir que treballa amb les parròquies per concretar les accions a seguir. “Hi haurà fraccions de recollida selectiva que haurem de consolidar, haurem d’oferir més servei al ciutadà i molta sensibilització”, va esgrimir, tot recordant que els objectius no es podran complir sense la col·laboració dels ciutadans i les empreses.

La comissió de coordinació i desenvolupament del pla nacional de residus agrupa els representants tècnics i polítics dels comuns, així com els representants dels gestors de residus i les associacions vinculades amb els aspectes ambientals.

ELS COMUNS HAN D'ESTUDIAR ON POSAR L'ABOCADOR

El cònsol menor d’Andorra la Vella, David Astrié, va assegurar que la ubicació de l’abocador per a la construcció es tractarà a la reunió de cònsols de la setmana que ve. Ara per ara, va dir Astrié, els deures de cada parròquia són “reflexionar sobre quins són els llocs que podrien acollir una instal·lació d’aquest tipus”. Per la seva banda, la ministra de Medi Ambient , Sílvia Calvó, va recordar que “la gestió dels abocadors és una competència comunal” i que les corporacions han de treballar per oferir el servei. Govern “haurà d’autoritzar i informar de l’abocador que s’esculli per part dels cònsols”.

tracking