projecte de llei

La modificació del Codi Penal inclou pena de presó per a autors de 'fake news'

Condemnes més dures per revelació quan es difongui als mitjans de comunicació

Les 'fake news' s'han convertit en una eina de desinformació.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha aprofitat la necessitat de modificar el Codi Penal –i adaptar-lo a les exigències dels organismes internacionals– per posar pressió a la revelació d’informació als mitjans de comunicació i, sobretot, per combatre les anomenades fake news. Com sempre passa en aquests àmbits tan delicats, molts cops es podrà produir controvèrsia amb relació a si una informació és falsa, a vegades potser d’acord amb els interessos que hi hagi darrere.

L’exposició de motius d’aquest projecte de llei de modificació ho explica clarament a l’inici: “Internet i la consegüent aparició de les noves tecnologies han propiciat que també apareguin noves modalitats d’infraccions i delictes que no estaven previstos en el nostre ordenament jurídic. En els darrers anys s’ha detectat un creixement exponencial dels delictes relacionats amb les noves tecnologies. En aquest sentit, es considera necessari adaptar el marc normatiu existent a aquestes noves formes delictives per tal de protegir els ciutadans i les empreses del país de qualsevol tipus d’atac cibernètic, així com garantir la confidencialitat, la integritat i la disponibilitat dels sistemes d’informació.”

El rovell de l’ou és el futur article 181.1 bis, dedicat a les fake news: “El qui, intencionadament, creï, publiqui o difongui una notícia falsa en referència a una persona física o jurídica, menyscabi greument la seva dignitat o imatge, i alteri greument el desenvolupament de la seva vida quotidiana i amb un manifest menyspreu a la veritat, ha de ser castigat amb una pena de presó de fins a un any o d’arrest.”

Que la notícia falsa sigui recollida per un mitjà de comunicació té un agreujant especial, com es recull en el text si no hi ha canvis abans de ser aprovat –la presentació d’esmenes acaba el 14 d’abril–. El text recull que “si la persona que crea, publica o difon de qualsevol manera la notícia falsa ho fa en l’exercici del seu càrrec o ofici en un mitjà de comunicació o social, n’és responsable civil solidària la persona física o jurídica propietària del mitjà a través del qual s’hagi creat, publicat o difós de qualsevol manera la notícia falsa. En els supòsits de gravetat especial, el tribunal pot imposar la publicació de la sentència”.

Tràfic de persones

El motiu d’aquest projecte de llei és bàsicament donar resposta als acords i convenis internacionals que han estat signats per Andorra. Així, cal adequar la normativa penal andorrana al protocol per prevenir, reprimir i sancionar el tràfic de persones, especialment dones i infants.

L’objectiu és adaptar la normativa nacional vigent als convenis internacionals , així com a la normativa europea, fet que obliga a fer modificacions del marc jurídic penal andorrà.

S’aprofita aquesta modificació per introduir en el text canvis a determinats delictes contra la seguretat del trànsit, així com per incloure-hi la previsió legal de la conversió de les penes d’arrest en pena de presó, per als casos dels incompliments reiterats.

tracking