Tecnologia
Vol d'un dron per fer un perfil de l'atmosfera
La demostració es va fer des de la caserna de bombers durant diferents franges horàries
Andorra va acollir ahir un vol de demostració de Meteodrone, una aeronau no tripulada equipada amb sensors per mesurar variables meteorològiques, segons ha informat Andorra Recerca + Innovació (ARI). L'operació per fer un perfil vertical de l'atmosfera va ser amb l'aparell de l'empresa suïssa Meteomatics es va fer des de la caserna de bombers on està instal·lat l'anomenat Drone Lab, la secció d'ARI que amb institucions com el cos de bombers dona suport logístic a projectes de recerca que facin ús de drons.
La demostració d'ahir es va fer en diferentes franges horàries, amb observacions de les primeres llums del dia i de la posta de sol i l'objectiu "és conèixer el potencial de l'ús de les aeronaus per a l'estudi de la capa límit planetària en zones urbanitzades amb orografia complexa com la vall central d'Andorra", exposen des d'ARI. I especifiquen que identificar l'estructura vertical de l'atmosfera "és clau per la predicció meteorològica d'alguns fenòmens com les inversions tèrmiques, la formació de tempestes o el límit pluja-neu" i també per determinar la qualitat de l'aire, el comportament dels incendis forestals o la provisió d'informació per a activitats d'aeronàutica.
Laura Trapero, responsable de l'organització, va remarcar que l'evolució tecnològica del dron ofereix actualment "una oportunitat única per explorar l'atmosfera a altituds de fins a 6 quilòmetres i a zones d'orografia complexa com els Pirineus on no es realitzen radiosondatges".