informe del 2021
Amnistia Internacional censura Andorra per l'avortament
L’organització se centra en l’avortament i la difamació de càrrecs públics
Andorra apareix a l’informe del 2021 d’Amnistia Internacional com a país que vulnera els drets humans. En concret, l’organització inclou el Principat a la llista per la prohibició d’avortar i per mantenir com a delicte la difamació d’institucions i càrrecs públics. L’entitat afirma que no tenir “accés a un avortament segur i legal seguia sent un greu problema de drets humans a Andorra” com a Malta, Polònia i San Marino, en l’avaluació que fa sobre els drets de les dones i en concret dels drets sexuals i reproductius a Europa. Amnistia Internacional qualifica com “discriminatòria i lesiva la prohibició total de l’avortament”, afegint que les persones “amb necessitat” de recórrer a la interrupció voluntària de la gestació es van veure obligades a viatjar a França i Espanya “per obtenir l’assistència mèdica que necessitaven”. L’entitat destaca que Andorra va descartar totes les recomanacions de l’EPU (examen periòdic universal) per despenalitzar l’avortament.
En aquest sentit, les associacions feministes del país han tornat a reiterar el missatge de la necessitat d’actuar i avançar pel que fa als drets sexuals i reproductius de les dones. “Ho hem repetit una vegada i una altra, el dret a l’avortament no està renyit amb la figura històrica del Coprincipat que ha funcionat sempre”, assegura Mònica Codina, de l’Associació de Dones d’Andorra. A més, Codina tornat a manifestar que “és feina dels polítics treballar per fer que les dues coses es puguin garantir”. Aurora Baena, secretària d’Acció Feminista, va assegurar que “no t’imagines com de cansat és haver d’estar parlant en ple segle XXI sobre aquesta qüestió, però insistirem perquè és la nostra obligació”. A més, Baena planteja que “hi ha un informe que ja ens diu que l’avortament es podria permetre, ara bé també et dic que a nosaltres ens és igual, entenem que la voluntat de la ciutadania s’ha de respectar, no ens podem preguntar si els drets de les dones són més o menys importants que l’estructura institucional del país”.
D’altra banda, Amnistia Internacional també critica que el Principat mantingui “els càrrecs per difamació presentats contra una defensora que havia plantejat a l’ONU els seus motius de preocupació sobre la prohibició total de l’avortament”, amb relació a la causa judicial oberta contra Vanessa Mendoza. I remarca que el març passat “les autoritats d’Andorra van rebutjar una recomanació de l’EPU per despenalitzar la difamació en consonància amb les normes internacionals de drets humans”, i reitera que s’han de retirar les acusacions contra la presidenta d’Stop Violències. Al juny la Fiscalia va retirar dos càrrecs per calúmnies que comportaven penes de presó però va mantenir el de delictes contra el prestigi de les institucions, penats amb una multa de fins a 30.000 euros.