ELECTRICITAT

La llum pujarà entre un 15 i 20% pels particulars i un 25% a les empreses

Les noves tarifes entraran en vigor l'1 d'abril i es calcula que l'afectació serà de 5,18 euros per a una família amb el consum mitjà i de 13,42 euros per aquelles que tinguin calefacció elèctrica

La ministra Calvó, el ministre Jover i el director de FEDA durant la roda de premsaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L'executiu ha aprovat les noves tarifes elèctriques que es reflecteixen amb un increment entre un 15 i 20% pel que fa a les tarifes domèstiques i aniran augmentant gradualment fins a un 25% pels grans consumidors. Així, el Govern calcula que l'afectació serà de 5,18 euros per a una família amb el consum mitjà i de 13,42 euros per aquelles famílies que tinguin calefacció elèctrica.Aixího ha explicat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, SílviaCalvói el director general de FEDA, Albert Moles durant la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest dimecres. Pel que fa a la tarifa bonificada, de la qual se'n beneficien un miler de persones que pertanyen als col·lectius vulnerables, la ministra ha assegurat que no patirà cap canvi.

Aquestes noves tarifes, dividides en quatre trams, entraran en vigor l'1 d'abril. Així, a la tarifa "blava domèstica" que fa referència a la de les famílies, s'aplicarà un increment del 15% als consums de tram 1 i 2 que són els habituals en les famílies del país i un 20% en el terme de potència i als mínims, conceptes que afecten les segones residències. L'increment més gran s'aplicarà als trams 3 i 4, fent referència als de majors consums amb la "filosofia de fomentar l'estalvi energètic", segons ha explicat la ministra. Així mateix, la tarifa "blava professional" és la que s'aplicarà als petits comerços, empresaris o autònoms amb una estructura similar a la domèstica, és a dir un 15% per l'energia i un 20% per potència i mínims. La "vermella" seria per professionals mitjans, comerços o restaurants la qual s'incrementarà un 22% i la "tarifa verda" és la que entrarà en vigor pels grans consumidors, sent actualment una centena d'abonats a aquesta tarifa, i en la qual s'aplicarà un 25% i un 26% a les distribuïdores.

Calvóhaexplicatque aquest augment es deu a la volatilitat en els mercats energètics europeus actuals, fruit del context geopolític. La ministra ha destacat que "tot i l'increment dels preus, es continuaran mantenint com les més competitives dels països de l'entorn" i ha afegit "no estem patint pujades sistemàtiques com les que han afectat als països veïns". En aquesta línia,Calvóha defensat que s'ha treballat per "mantenir l'estabilitat de les tarifes" i això ha estat possible "perquè tenim un mercat regulat i una empresa pública moltsanejadaque ens ha permès anar parant el cop en les fases de les crisis que hem anat patint aquests darrers anys". La titular de la cartera ha assegurat que "ara FEDA també està parant el cop perquè aquest increment no representa la totalitat del cost que s'hauria d'assumir si s'hagués de compensar els increments que han viscut els nostres mercats energètics internacionals". La parapública va tancar el 2021 amb un dèficit de 5,5 milions d'euros a causa de l'encariment del cost de compra de l'energia que segons ha explicat Moles, suposa el 80% de l'energia consumida, de la qual un 37% està exposada als preus del mercat de França i Espanya.

Així mateix,Calvóha recordat que l'enllumenat públic deixarà de gaudir de gratuïtat temporalment i seran els comuns de cada parròquia qui pagaran el 50% de la tarifa. En aquesta línia, el Govern ha derogat el decret de gratuïtat de càrrega a la via pública dels vehicles elèctrics que es va decidir prendre per impulsar la mobilitat elèctrica i s'ha allargat durant cinc anys.

Calvó opina que la visió del PS és "molt electoralista"

En resposta a les declaracions dels socialdemòcrates durant la roda de premsa d'aquest matí sobre el preu de la llum, Calvó ha assenyalat que la visió del PS és "molt electoralista" perquè "FEDA ja assumeix una part d'aquestes despeses" i "aquesta visió ens portaria a no garantir que la parapública pugui continuar invertint en la xarxa de distribució i tenint aquest rol estratègic".

Per la seva banda, el ministre Jover ha indicat que "és una autèntica bajanada el que es comenta des del Partit Socialista intentant deixar entendre que és la mala gestió de FEDA la que provoca aquest increment de tarifes". I ha afegit "estan intentant aprofitar qualsevol cosa per fer populisme i l'únic que fan al final és traslladar una informació incorrecta als ciutadans i que no tinguin els elements per decidir si les polítiques que s'estan desenvolupant són adequades o no". El titular de la cartera de Finances també ha assenyalat que "hem de ser objectius i rigorosos amb la informació que donem i després la ideologia ja ens marca quines preferències tindrem".

tracking