tancament de l'exercici del 2021 de la seguretat social

1.586 milions a la caixa de pensions

El fons de jubilació va créixer en 122 milions, amb l’aportació per cotitzacions a la baixa

El president del fons de reserva de jubilació, Jordi Cinca.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fons de reserva de jubilació, la guardiola de les pensions, va tancar l’exercici del 2021 amb un resultat “molt positiu”. A 31 de desembre el fons havia guanyat 122,1 milions respecte d’un any abans i acumulava 1.586 milions d’euros. Un resultat molt més important que el de l’exercici de la pandèmia, que es va saldar amb 70 milions en positiu. I un resultat que el president del fons de reserva, Jordi Cinca, va atribuir als bons resultats dels actius en renda variable, que van permetre compensar la rendibilitat nul·la de la renda fixa. Així, prop de 98 dels 122,1 milions són fruit de la gestió que es fa del patrimoni del fons, mentre que els 25 restants corresponen a la transferència de la CASS de l’excedent d’allò que rep per cotitzacions i el que paga per pensions.

I mentre que la rendibilitat del fons dona bones notícies (va ser d’un 6,59%), l’excedent que es rep de la CASS segueix donant signes d’esgotament. Cinca va detallar que des del 2019 el fons ha augmentat en 342 milions, dels quals 243 són fruit de la gestió de la cartera d’actius i 98 dels diners rebuts de la CASS. Tres anys en els quals aquesta aportació ha anat exercici rere exercici a la baixa: el 2019 van ser 41 milions, el 2020, 32,3 i el 2021, 25. “Cada vegada hi ha més jubilats i les cotitzacions no creixen al mateix ritme”, va avisar de nou el màxim responsable del fons de reserva. Una insistència indirecta en la necessitat de fer canvis en el model, pocs dies després d’haver presentat la proposta de la Seguretat Social. Sobre això també va parlar Cinca i sobre el fet que ja hi hagi hagut un primer moviment –dels sindicats– per formular una alternativa. “És un tema suficientment important que mereix la participació de tot­hom”, però va instar un cop més a no estirar el debat per la urgència de posar-hi remei i que es defugi la visió de curt termini i es miri a llarg termini, tenint en compte que sigui quina sigui la alternativa ha de passar per aportar més. A més, va demanar que totes les propostes es quantifiquin, com s’ha fet en la de la Seguretat Social. “Si ha de ser per la via impositiva que es posin números. IRPF fins on? Impost de societats fins on?”, va etzibar.

Dels bons resultats del fons de reserva el 2021 va ser prudent, insistint també que els números no s’han de mirar a curt termini: “Ni ens hem d’excedir en la manera d’expressar que són molt bons ni esquinçar-nos les vestidures si algun any són dolents.” Aquest any ha arrencat amb turbulències per la guerra d’Ucraïna i els resultats del primer trimestre ja ho reflecteixen amb una rendibilitat en negatiu. Però Cinca confia tancar l’exercici en positiu malgrat que és molt possible que no es pugui assolir un dels mandats del fons, obtenir una rendibilitat superior a la inflació. Objectiu que s’ha assolit en nou dels últims deu anys.

NEGOCIACIÓ PER L'ANTIGA CLÍNICA

El futur de l’antiga clínica de Santa Coloma encara no està resolt tot i que per a la CASS i el fons de reserva de jubilació “la millor opció és vendre aquests actius al Govern i que després ells facin allò que creguin convenient”. Jordi Cinca va indicar que en això “estan treballant els tècnics per veure com s’ha de materialitzar”. L’executiu va anunciar la possibilitat d’usar aquells terrenys per construir pisos de lloguer assequible.

Cinca, durant la presentació del tancament del 2021.

tracking