salut

La CASS pagarà el canvi de sexe i la reproducció assistida

En cas d’infertilitat s’oferirà la fecundació in vitro i la inseminació artificial

Eric Jover, amb la corbata del ministre de Salut, i Benazet en la roda de premsa.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reproducció assistida i els tractaments de canvi de sexe entraran per la CASS. La nova cartera de serveis que el Govern va aprovar ahir inclourà noves prestacions, com la inseminació artificial o la fecundació in vitro, en cas d’infertilitat, així com el tractament hormonal o quirúrgic per als casos de disfòria de gènere. De fet, en la nova cartera de serveis entren modalitats com la psicologia, la dietètica, la podologia o els estudis genètics amb finalitat preventiva. “Era un anhel d’aquesta legislatura tenint en compte que teníem el mandat d’aprovar aquesta cartera de serveis des de fa anys i que, per fi, avui veu la llum”, va assegurar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Amb relació als canvis de sexe, la nova cartera de serveis cobrirà el tractament per a persones transsexuals que pateixen ansietat (entre d’altres símptomes) per no identificar-se amb el seu cos. “Una persona que per un problema de disfòria de gènere hagi de seguir un tractament ho farà igual que una persona amb un problema de diabetis”, va assegurar Benazet, que ahir va fer l’última roda de premsa com a ministre. Així, Salut donarà “la informació, avaluació, acompanyament, el tractament hormonal i quirúrgic” dels casos que es diagnostiquin. Pel que fa a la reproducció assistida, només s’oferirà en el cas d’infertilitat o “una indicació clínica d’acord amb la normativa específica”.

“Aquest text, per primera vegada, concreta i defineix les prestacions sanitàries que es financen públicament per part del Govern i de la Caixa Andorrana de Seguretat Social”, va explicar el ministre, que va voler agrair el treball realitzat per tot el ministeri i els col·legis professionals amb els quals “s’ha treballat intensament i satisfactòriament”. El decret d’ahir dona un marge de sis mesos al ministeri de Salut per redactar les normatives específiques per a cadascuna de les noves avaluacions, així com un any per avaluar els resultats i, posteriorment, fer els ajustaments necessaris.

Quatre prestacions més

El nou acord també permetrà entrar entre els serveis amb finançament públic tractaments de branques com la psicologia, la podologia o la dietètica. En aquest sentit, el ministeri va aprovar incloure les avaluacions psicomètriques per a l’avaluació integral de les persones, les psicoteràpies individuals, de grup o familiars, sempre que s’hagi rebut la prescripció mèdica del metge d’atenció primària, del psiquiatre o del servei de salut mental del SAAS. Pel que fa a la podologia i a la dietètica, s’inclouen aquells tractaments de les malalties i alteracions que afecten el peu i l’elaboració de pautes nutricionals adaptades a les persones amb patologies estretament relacionades amb l’alimentació, respectivament. En tots dos casos s’exclouen els serveis per motius estètics o per a la millora del rendiment esportiu. El ministre va reconèixer que “no tot s’acaba amb la cartera” i que “s’està treballant amb la nova nomenclatura dels serveis” que està prevista per abans del final de legislatura.

Pugen l'IPC a les tarifes

D’altra banda, ahir el consell de ministres també va aprovar l’increment de l’IPC, és a dir, d’un 3,3%, a les tarifes mèdiques i odontològiques. Així, la consulta a un metge generalista passa de 23,60 a 24,38 euros; les visites als especialistes s’incrementen en 96 cèntims (29,96 euros), les consultes a un metge de psiquiatria costaran ara 37,19 euros i les que es facin a un odontòleg passaran a valer 23,97 euros, 77 cèntims més.

NOVES PRESTACIONS

Psicologia

Inclou les avaluacions psicomètriques per a l’avaluació integral de les persones, psicoteràpies individuals, de grup o familiars. L’accés serà amb prescripció mèdica del metge d’atenció primària o pediatre, del psiquiatre, del servei de salut mental del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària o del metge especialista referent.

Podologia

Inclou l’estudi, el diagnòstic i el tractament de les malalties i alteracions que afecten el peu. Exclou la podologia estètica i de confort, així com l’anàlisi de la marxa i carrera amb finalitat esportiva.

Dietètica

Inclou l’elaboració de pautes nutricionals adaptades a les persones amb patologies estretament relacionades amb l’alimentació. Exclou l’elaboració de dietes amb finalitat de millora del rendiment esportiu o per aprimar-se a demanda del pacient.

Estudis genètics

Es tracta d’estudis de malalties minoritàries o d’alta complexitat, així com estudis genètics per prevenir possibles malalties heredi­tàries.

Reproducció assistida

S’oferirà si existeix un diagnòstic d’infertilitat o una indicació clínica d’acord amb la normativa específica. El tractament inclou la inseminació artificial i la fecundació in vitro.

Disfòria de gènere

Inclou, si s’escau, la informació, avaluació, acompanyament, tractament hormonal i quirúrgic dels casos de disfòria de gènere. Per tant, es cobrirà tot el procés de canvi de sexe de les persones diagnosticades.

tracking