La factura de la llum s'incrementarà entre 5 i 13 euros al mes

Calvó no pot assegurar que aquest any no tornin a augmentar les tarifes “per la incertesa” del context internacional

Sílvia Calvó i Albert Moles a la presentació de les noves tarifes de la llumFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pujada del preu de la llum es materialitzarà amb un increment d’entre cinc i tretze euros a les tarifes domèstiques, segons la simulació que va fer ahir el Govern. L’executiu va oficialitzar l’actualització de tarifes anunciades ja fa setmanes, que entrarà en vigor a l’abril, que finalment serà d’entre un 15% i un 25%, depenent del tipus que es tingui contractat. Les distribuïdores veuran augmentada la factura un 26%. “Hem volgut aplicar unes tarifes el mínim d’impactants per a la ciutadania”, va assegurar ahir la ministra de Medi Ambient i presidenta de FEDA, Sílvia Calvó, que va comparèixer juntament amb el director general de l’empresa parapública, Albert Moles. Segons les simulacions del Govern, les persones que tinguin la tarifa blava domèstica i se situïn en el tram 1 o 2 (on es troba la majoria de la població, segons Moles) rebran un increment del 20% en la potència contractada i d’un 15% en el preu de la llum. En cas d’augmentar el consum i saltar al tram 3 o 4, l’increment d’aquesta part serà del 20%. En aquest cas, una llar normal passarà a pagar uns 31 euros al mes, xifra que suposa un increment de cinc euros en la mensualitat de la llum. En el cas que es tingui calefacció elèctrica, aquest increment es preveu que sigui d’uns tretze euros, fent que es pagui al mes uns 85 euros. Tot i la pujada, Calvó va reiterar, com va dir fa uns dies, que “no estem en una situació com als països veïns” i “que cal agafar distància amb les situacions d’Espanya i França”. A més, va reconèixer que no es poden descartar noves pujades aquest any. La ministra també va recordar que “tenim un mercat regulat amb una empresa molt sanejada”, un fet que permet mantenir “uns preus molt competitius”. El Govern també va confirmar que les tarifes bonificades no es tocarien.

D’altra banda, el director general va explicar que la xifra de negoci de FEDA de l’exercici corresponent al 2021 es va quedar en 57,7 milions d’euros, que suposa una caiguda de més del 10% respecte al que s’havia pressupostat. Pel que fa a la despesa corresponent a la compra d’energia, es va veure incrementada en un 54%, arribant a gastar 45,1 milions d’euros. La resta de despeses de l’entitat van suposar 20,7 milions d’euros. La parapública va tancar amb un resultat negatiu de 5,53 milions. En aquest sentit, Moles va explicar que els contractes a llarg termini que té l’empresa, i que suposen un 42% del total de l’energia que es ven, han permès estalviar quinze milions d’euros el 2021 i uns altres quinze aquest primer trimestre del 2022. “Esperem en els propers cinc anys seguir ampliant aquestes cobertures per tal que no s’esgotin de cop”, va explica el director general, que va afegir que “davant d’aquesta incertesa fer qualsevol previsió per al tancament del 2022 es fa difícil”.

Una altra de les novetats és que els comuns hauran de fer front a la meitat de la despesa de l’enllumenat públic que, segons Moles, ascendeix a prop d’un milió d’euros.

EL PS DEMANA QUE FEDA S'ENDEUTI I ASSUMEIXI L'AUGMENT DE LES TARIFES

El president del Partit Socialdemòcrata, Pere López, i el secretari d’organització de la formació, Pere Baró, van reclamar que no s’apugessin els preus de les tarifes elèctriques i que “temporalment sigui FEDA qui s’endeuti mentre dona les explicacions necessàries per entendre la situació actual”, va assegurar López. Els socialdemòcrates van posar la mira en les inversions realitzades per l’empresa parapública i “com han crescut els òrgans directius des que Demòcrates per Andorra ha entrat a governar”, va afirmar el president del PS. En aquest sentit, el ministre portaveu, Eric Jover, va titllar de “bajanada” les acusacions de l’oposició i va assegurar que “estan intentant aprofitar qualsevol cosa per fer populisme; associar la mala gestió de FEDA a la pujada de les tarifes és inadequat i més quan és precisament al revés”. La ministra Calvó va titllar “d’electoralistes” les acusacions i va recordar que “el que cal és garantir la viabilitat de FEDA”.

+

Amnistia internacional

El ministre portaveu, Eric Jover, va recordar que el Govern “està fent passes endavant” en matèria de drets de les dones i va assegurar que l’executiu analitzarà l’informe de l’entitat.

Temporers

El consell de ministres va aprovar allargar la validesa dels permisos d’hivern per a temporers que ara es podran quedar legalment al país fins al 31 de maig, per tal d’encadenar amb l’estiu.

Ronda de negociació

El secretari d’Estat i cap negociador, Landry Riba, i l’ambaixadora d’Andorra a la UE van mantenir una nova ronda de negociació per debatre sobre sis dels 25 annexos.

Set places de policia

L’executiu va aprovar convocar un concurs públic per a set places de comandaments per al cos de policia. L’objectiu és dotar cada unitat del cos d’un comandament B1.

Programa engega

Aquest any la subvenció comptarà amb una dotació de 800.000 euros i estarà obert fins al 15 de novembre o fins que s’esgotin els recursos destinats.

tracking