jornada de l'empresa familiar sobre el futur del sistema

Les pensions futures passen per “un augment de l'esforç”

Els experts reiteren que la fórmula de càlcul actual és inassumible i és necessari aportar més, jubilar-se més tard i un model mixt

Herce, durant la intervenció.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“Les pensions poden millorar però no sense un augment més que proporcional de l’esforç, ningú no ens regalarà res.” Així va iniciar ahir la seva intervenció a la jornada organitzada per l’Empresa Familiar per debatre el futur del model de jubilació José Antonio Herce, l’expert que ha treballat amb la CASS la seva proposta de reforma de les pensions. Herce va alertar de les “fórmules explosives” del càlcul de pensions que impliquen que ara mateix un pensionista a Andorra estigui rebent tres euros per cada euro que ha cotitzat, i que “vivim cada cop més i treballem períodes més curts”, i va defensar que amb el plantejament de la Seguretat Social “anem en la bona direcció per aconseguir millors pensions, més sostenibles i equitatives”. En aquest sentit, va defensar com a imprescindibles quatre de les catorze mesures que recull la proposta: augment de les cotitzacions, reconvertir el sistema de punts en comptes individuals en euros, augmentar el factor de conversió i l’edat de jubilació i generalitzar de manera obligatòria plans de jubilació alternatius amb aportació d’empresa, treballador i Estat.

Sobre l’arrel del problema que ha conduït el model a la cruïlla en la qual està immers havia parlat abans l’economista i expresident de la CASS Josep Delgado. La intervenció del ponent va arrencar amb una entrevista que va concedir el 2012 a Ràdio Nacional on ja alertava que “tenim una CASS que si no es fa res ja fa dies que no ens podem permetre”. Delgado va recordar que el sistema neix en una Andorra de 14.000 habitants i que des de llavors només s’han apujat cotitzacions dos cops (la darrera el 2014) i no s’ha adaptat el sistema a la realitat demogràfica i l’esperança de vida. Delgado va alertar del pes dels compromisos adquirits en pensions futures amb els actuals cotitzants i va avisar que poc es podrà fer amb els 1.583 milions que hi ha actualment a la caixa, que poden donar “una sensació falsa de riquesa”.

L’expresident de la CASS va ser molt clar respecte al pacte d’Estat que es vol assolir per consensuar la reforma de la jubilació. “És molt difícil que per incrementar cotitzacions, per apujar impostos tot l’arc parlamentari es posi d’acord”, va afirmar.

El darrer ponent a intervenir va ser l’economista i professor de l’IESE Javier Díaz, que va admetre que les pensions “tècnicament són fàcils de resoldre i políticament molt difícils”. La seva recepta és que tot ha de passar per un sistema mixt, la part pública amb el component solidari i la capitalitzada, i que per a una jubilació còmoda “hem de començar a estalviar de joves”.

tracking