Pla nacional de seguretat viària
Més educació viària a les escoles per reduir accidents
Els joves de 20 a 30 anys que van rebre educació en mobilitat són els que menys col·lisions pateixen i es vol reforçar aquest aspecte
L’executiu va aprovar en la sessió del consell de ministres de dimecres passat el decret d’aprovació del pla nacional de la seguretat viària 2021-2030, que s’emmarca en la Llei del Codi de la circulació, adaptant el que estipula el text legal i la normativa que se’n desprèn. El decret aposta obertament per reforçar l’educació en seguretat viària a les escoles. S’apunta que la franja d’edat que menys accidents té és la dels joves d’entre 20 i 30 anys, que van rebre classes de conscienciació i sensibilització en seguretat viària a l’escola, i es considera que és el camí a seguir.
El decret recull els diferents aspectes sobre la seguretat viària, les dades recollides en aquest àmbit, els objectius a mitjà i llarg termini del pla que dictaminen els organismes internacionals responsables d’aquesta matèria, les millors pràctiques de seguretat, les mesures recomanades, els tipus de transport, les infraestructures viàries i el seu ús, la resposta davant els accidents i els controls de velocitat. També recull les actuacions del Govern així com de les institucions acadèmiques, el sector privat o les institucions internacionals. Així mateix, estipula les tipologies d’accident, l’atenció a les persones implicades així com les accions preventives de caràcter pedagògic i de caràcter estratègic.
D’altra banda, seguint les directrius marcades en l’acord d’Estocolm del febrer del 2020 per reduir l’accidentalitat, en el marc de la tercera conferència ministerial mundial sobre seguretat viària, Andorra n’assumeix el compromís amb la redacció d’aquest pla nacional, en què també s’ha tingut en consideració el que determina l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible de la mobilitat de l’organització de les Nacions Unides.
QUE INCLOU EL PLA?
-Millores a les carreteres
Mantenir els plans de millora de les vies principals del país que impulsen la Taula nacional de Mobilitat i la Taula tècnica del Trànsit.
-Mobilitat sostenible
Fomentar l’ús del transport públic i reduir l’ús del vehicle privat.
-Educació viària
Reforçar la sensibilització i educació viària.