mercat immobiliari

El 'luxe' eleva el preu del metre quadrat a Escaldes

Un informe assenyala que es va arribar als 9.000 euros en aquesta parròquia arran de l’entrada d’inversors de “gamma alta”

Una de les torres de pisos que s'estan construint a Escaldes-Engordany.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El luxe tensa, encara més, el mercat de l’habitatge. El preu del metre quadrat a Escaldes-Engordany va arribar el 2021 a un màxim de 9.000 euros, a conseqüència de la construcció de pisos de luxe. Així ho assenyala un informe de la immobiliària Engel & Völkers, que posa de manifest que la parròquia en la qual el preu mitjà del metre quadrat és més alt va ser Escaldes, amb 5.500 euros.

“Aquesta tendència no ve d’ara, malauradament l’estem experimentant des de l’inici de la pandèmia”, assegura Josep Lluís Estruga, director comercial de l’agència al Principat. “Andorra s’ha convertit en una destinació d’una clientela amb un poder adquisitiu alt o molt alt i ha obligat els promotors a construir obres de màxims”, explica Estruga, que assenyala els edificis exclusius com un dels factors que han fet que el preu s’incrementés. De fet, segons les dades de l’informe, el preu mitjà del metre quadrat a Escaldes va incrementar-se en un 13,4% respecte als preus del 2020. “Ara tothom té intencions d’aprofitar aquest moment inflacionista, el problema és que tothom es vol equiparar a aquests preus i el producte més antiquat també ha pujat”, afirma el director comercial.

Estruga reconeix que “el perfil d’inversors que venen a Andorra no volen haver de fer reformes, són inversos de gamma alta que busquen productes ja acabats i nous, amb un pressupost de compra molt alt”. Per contra, la parròquia amb els preus més assequibles és la de Sant Julià de Lòria, amb un preu màxim per metre quadrat de 3.900 euros i un preu mitjà de 2.950. “Crec que s’ha oblidat una mica el producte de gamma mitjana, que també tindria sortida, però està penalitzat per aquesta explosió de construcció que al mercat li està costant d’assimilar”, afirmen des de l’agència.

Analitzant els preus mitjans de totes les parròquies, el resultat és que el metre quadrat al Principat durant el 2021 es va situar en els 4.164 euros. “Aquesta pujada seguirà encara un any o un any i mig, estem a l’expectativa de veure què passa quan totes les noves promocions estiguin acabades, però aquesta tendència es mantindrà”, assegura Estruga, que reconeix que la gent que busca una residència per viure “ja no s’ho pensa tant per por a perdre el pis, abans de mitjana fèiem quatre visites per client”.

Les promocions de luxe han fet pujar els preus.

tracking