gran enuig entre els fisioterapeutes

Salut estudiarà les peticions dels col·legis per la cartera de serveis

L’aprovació del reglament ha sorprès els col·lectius, que encara l’estaven negociant

Eric Jover, amb la corbata del ministre de Salut, i Benazet en la roda de premsa.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministreBenazet, en la darrera compareixença com a màxim responsable de la cartera de Salut, va anunciar dimecres passat l'aprovació de la cartera de serveis sanitaris que fixa actes i tractaments coberts amb finançament públic i que ara haurà de liderar el nou ministre de Salut, Albert Font. Davant la polèmica generada per la desaprovació dels col·legis sanitaris que es rebel·len per la imposició del document, el ministre Jover ha defensat durant la roda de premsa d'aquest dimecres que "es podrà acabar fent adequacions en funció de les necessitats dels diferents col·lectius". En aquesta línia ha assenyalat que el reglament "era àmpliament necessari i és un punt de compromís entre la necessitat d'una assistència sanitària, d'un servei públic i les dels col·lectius professionals". Per això ha afirmat que "no em sembla il·lògic que potser noacontentia ningú, sinó que es necessita un punt d'equilibri".

En aquesta línia, el portaveu de l'executiu ha traslladat el missatge del nou ministre de Salut "la seva porta està oberta a rebre els diferents col·lectius i escoltar les seves aspiracions i dificultats per poder continuar treballant amb aquest procés de compromís". Així mateix, ha assenyalat que "no sé si podrem acontentar algunes de les peticions que ens puguin fer arribar perquè hem de defensar els seus, però també els interessos del servei públic; tot i això, continuaremtreballanten el conjunt dels col·lectius per intentar trobar aquest punt d'equilibri".

Els col·legis sanitaris es rebel·len per la imposició del reglament

L’aprovació del document que fixa actes i tractaments coberts amb finançament públic amb avenços com ara la cobertura dels tractaments per disfòria de gènere o la reproducció assistida també anunciava l’entrada en la cobertura pública de professionals que feia anys que ho reivindicaven com els psicòlegs i dietistes. Però als col·legis de professionals sanitaris la reacció majoritària va ser de sorpresa i enuig per una aprovació que no s’esperaven perquè encara estaven negociant el contingut. Un malestar més que notable en el cas dels fisioterapeutes, que se senten menystinguts per aquesta aprovació de sorpresa però també professionalment, perquè un dels canvis que incorpora la cartera de serveis és que qualsevol renovació de sessions necessitarà l’aval d’un metge rehabilitador traient rellevància a les seves capacitats per valorar si aquell pacient està o no recuperat. A això s’afegeix que no els han tocat unes tarifes congelades des del 2006, quan les mèdiques i d’odontologia almenys s’han actualitzat amb l’IPC.

El que han experimentat els col·legis les darreres setmanes, segons les fonts consultades, són negociacions contrarellotge per aprovar el document i certa “pressió” per lliurar propostes en uns terminis molt marcats. Però la incògnita és què se n’ha fet d’aquesta feina. Estan a l’expectativa del BOPA que es publica avui que en principi ha de recollir el reglament de la cartera de serveis per llegir aquest resultat final. I a partir d’aquí decidir les accions a emprendre i si són conjuntes. Tots els col·legis de professionals sanitaris –excepte els psicòlegs– van mantenir una trobada dilluns per exposar neguits i queixes i s’han emplaçat de nou a una nova reunió un cop el document ja sigui públic i hagin tingut temps d’estudiar-lo.

Fonts del Col·legi de Fisioterapeutes van palesar que el problema també és de base perquè entenen que el procediment lògic hauria estat primer modificar la Llei marc de sanitat i després aprovar les lleis que han de regular cada professió, una altra de les feines pendents i que és una reivindicació història de col·lectius com el d’infermeria. De fet, i segons van informar als col·legiats després de l’aprovació sorpresa de la cartera de serveis, així li ho van expressar al ministeri el desembre passat. Finalment van decidir cedir i van posar-se a treballar en l’esborrany que els havien entregat, que consideraven clarament insuficient, per assolir un document consensuat. Això va ser el 22 de març i la junta treballava en les esmenes quan va arribar la darrera decepció, assabentar-se que el text ja havia estat validat pel consell de ministres. Aquell mateix dia Benazet informava de l’actualització de tarifes mèdiques i odontològiques per adequar-les a l’IPC del 2021. Els fisioterapeutes denuncien que ells ni tan sols ho han pogut plantejar perquè se’ls recordava la situació de pandèmia o l’estat de les finances de la CASS.

ELS QUE HI ENTREN

Col·legis com els de dietistes i nutricionistes tampoc no s’atreveixen a opinar encara què suposa haver accedit a la cobertura pública perquè tot i que “hem entrat, fantàstic”, estan a l’expectativa de saber les condicions, la lletra petita. I serà llavors, quan disposin de tota la informació, que en podran fer una valoració, assenyalen.

CLAUS

1. La sorpresa de l’aprovació de la cartera

O bé no van arribar a lliurar aportacions o no saben si s’han recollit. L’aprovació de la cartera de serveis va arribar de sorpresa i sense consens.

2. Reunió per posar en comú les queixes

Els col·legis van mantenir una primera trobada dilluns per posar en comú les divergències. S’han emplaçat a una altra quan es publiqui la cartera.

3. Abordar possibles accions

Els col·lectius abordaran possibles accions a emprendre i si acaben sent conjuntes. Però el malestar és generalitzat, també per les formes del ministeri.

L'EXMINISTRE BENAZET S'ACOMIADA DEL COPRÍNCEP EPISCOPAL

La Seu d'Urgell. Un cop cedit el testimoni al capdavant del ministeri, Joan Martínez Benazet va acudir ahir al Palau Episcopal per acomiadar-se de Joan-Enric Vives. Benazet, segons van assenyalar des del bisbat, va explicar al Copríncep les accions realitzades durant el seu mandat, molt marcat per la gestió de la pandèmia de la covid-19.

tracking