Economia

La covid resta a FEDA 3,5 milions d'euros el 2021

FEDA afirma que les mesures per pal·liar els efectes de la pandèmia i els preus dels aprovisionaments són les causes principals de les pèrdues del 2021

La reducció de les tarifes elèctriques durant la covid ha impactat en els comptes.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les mesures que FEDA va aplicar per mitigar l’impacte econòmic de la covid a la ciutadania van restar 3,5 milions d’euros a la parapública. Així consta en el tancament de comptes de l’empresa elèctrica del 2021. En concret, els comptes indiquen que de totes les mesures que el Govern va aprovar durant el 2020 a causa de la pandèmia, quatre es van mantenir durant l’any passat. En detall, van ser la reducció de la tarifa elèctrica del 100% aplicable tant al terme potència com al terme consum per als empresaris que havien rebut ajudes de pagament de lloguer o de quotes hipotecàries de locals comercials; la reducció de la tarifa elèctrica del 50% per a aquelles empreses que havien obtingut una autorització per fer ERTO; la reducció de la tarifa elèctrica del 100% a aquelles empreses que explotaven estacions d’esquí o camps de neu, i la compensació de les reduccions prèviament aprovades a les empreses distribuïdores, de manera que la quantitat d’energia (kWh) subministrada amb la reducció del 50% seria deduïda per FEDA al 50% del preu mitjà de compra de l’empresa distribuïdora i si la reducció era del 100% FEDA la deduiria al preu mitjà de compra de l’empresa distribuïdora.

Aquestes quatre mesures van suposar una “despesa per no ingrés de 3.070.000 euros”, segons els comptes.

A aquests diners també cal sumar-hi dues mesures addicionals a les de l’executiu que va adoptar FEDA. D’una banda, permetre ajornaments als seus clients i, de l’altra, permetre que poguessin fraccionar els deutes pendents. Les dues accions van representar a final de l’exercici del 2021 un import de 236.000 euros. Així mateix, el document constata que FEDA va optar per no realitzar talls en cas d’impagament dels rebuts, fet que va suposar un increment de la morositat fins als 186.000 euros.

Aquests números expliquen en part, segons FEDA, que hagi tancat l’any amb cinc milions de pèrdues. En concret, el document exposa que les pèrdues “es deuen principalment a la situació excepcional dels preus dels aprovisionaments que, combinats amb una baixa producció hidràulica i amb les mesures impulsades pel Govern per pal·liar els efectes de la covid-19 a l’economia andorrana i les seves famílies, han provocat que l’ens no pogués recuperar els costos fixos i variables”. Malgrat això, afegeixen, l’empresa d’electricitat considera que “es tracta d’una situació extraordinària que revertirà en el curt i mitjà termini i, per tant, es considera que no suposa un indici significatiu de deteriorament”.

Tot i això, l’informe dels comptes del 2021 també fa referència a l’actual conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna i a l’impacte en els preus del gas, llum i petroli que està tenint a tot Europa. Malgrat que l’informe encara no en fa referència, la incertesa de la situació internacional ja ha afectat també el Principat amb l’augment del cost de la llum. Tot plegat pot provocar que enguany la parapública tanqui en números vermells.

EL PS VOL SABER ELS DIVIDENDS QUE S'HAN PAGAT AL GOVERN

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va entrar ahir una pregunta oral sobre els comptes de FEDA que el Govern haurà de contestar en la propera sessió de control al Consell General, prevista per al 21 d’abril, segons va informar el partit vermell ahir en un comunicat. En concret, el líder socialdemòcrata ha demanat quin és el volum de dividends que ha pagat FEDA al Govern durant els darrers 10 anys, així com pel volum invertit en FEDA Solucions i Capçalera d’Infraestructures Energètiques i en quina mesura ha recuperat la inversió. López va entrar la pregunta després d’analitzar les xifres de dividends distribuïts i de les inversions que ha realitzat la parapública a les seves filials i els resultats obtinguts. En aquest sentit, cal recordar que la parapública va tancar el 2021 amb cinc milions de pèrdues. El socialdemòcrata també va destacar els 20 milions que FEDA té invertits en filials i que, segons va afirmar López, no donen beneficis. Així mateix, el líder del grup parlamentari va informar que també es demana a l’executiu pel nombre de llocs directius que hi havia a FEDA l’abril del 2011 per comparar-ho amb el que hi ha actualment, comptant les filials. Segons els socialdemòcrates, en els darrers quatre anys la xifra de llocs directius de la parapública gairebé s’ha triplicat.

tracking