Cap actiu a Andorra dels russos que figuren a la llista negra

El Govern “condemna de manera rotunda i claríssima” els presumptes crims de guerra de les tropes de Putin a Butxa

Jover abans de la roda de premsa en què es va posicionar sobre els atacs russos.SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern, arran de la feina que estan coordinant l’Autoritat Financera (AFA) i la unitat d’intel·ligència financera (UIFand) amb el sector financer, no ha detectat cap actiu rus a Andorra de les 183 persones físiques bielorusses i 27 entitats i 875 persones físiques i 65 de jurídiques d’origen rus que formen part de la llista internacional genèrica del primer paquet sancionador de la Unió Europea per la invasió russa d’Ucraïna. Ho va indicar ahir el portaveu del Govern i titular de la cartera de Finances, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. Jover va assenyalar que s’està confirmant “la sospita” que no hi havia al Principat actius d’aquest miler d’empresaris objecte de sancions, però va recordar que es va decidir aplicar-les “per no ser un camí de fugida per a aquests actius afectats per les sancions i per evitar ser plataforma financera d’aquests actius”.

Preguntat per les imatges que s’han pogut veure els darrers dies sobre els presumptes crims de guerra de l’exèrcit rus a la ciutat ucraïnesa de Butxa, el portaveu del Govern va “condemnar de manera rotunda i claríssima” els fets ocorreguts els darrers dies. “Tots som conscients dels horrors d’un confrontament bèl·lic però aquesta sospita d’atrocitats va molt més enllà del que està previst als conflictes i ens referma a aplicar les sancions que va proposar la UE”, va assenyalar.

Jover va indicar que s’aniran analitzant les sancions que es vagin decidint en resposta a aquestes accions de Rússia i que el que pot fer Andorra “és aportar un granet de sorra i que no quedi només en condemna”. El portaveu va recordar que les accions diplomàtiques contra el govern de Putin s’estan concretant en la condemna de la invasió a tots els fòrums internacionals en què participa el Principat i que s’ha votat a favor de fer fora Rússia d’organismes internacionals.

SITUACIÓ DELS REFUGIATS

El portaveu del Govern va anunciar ahir que 226 refugiats provinents d’Ucraïna han presentat la sol·licitud de permís de sojorn i residència en el marc de la Llei d’acollida temporal. Del total de peticions, l’executiu ha autoritzat 197 permisos i les restants sol·licituds, 29, estan pendents o bé perquè no han fet la visita mèdica o bé perquè estan esperant a vacunar-se contra la covid per complir l’obligació imposada per poder rebre l’autorització. Hores d’ara, va dir el ministre, hi ha 88 refugiats menors d’edat (18 d’entre 0 i 4 anys, 68 d’entre 5 i 16 i dos d’entre 17 i 18) i 61 ja estan escolaritzats.

MÉS

-Comptatge de vehicles

Licitats els treballs de subministrament, instal·lació i posada en servei d’un sistema de classificació, comptatge i recerca de vehicles, que se situarà als voltants de la frontera hispanoandorrana.

-2 milions per al renova

Obertura de la convocatòria del programa Renova 2022 per al foment de la rehabilitació del parc immobiliari, la millora de l’eficiència energètica dels edificis i l’ús de les energies renovables, dotat amb dos milions d’euros.

-Obres al Coll d’Ordino

Licitades les obres de la primera part de la sisena fase de treballs de la millora de la CS-340 del coll d’Ordino.

-Cessament de Jordi Babi

El Govern va aprovar ahir el cessament del director del departament de Pressupost i Patrimoni, Jordi Babi, que se’n va a l’empresa privada.

-Ajuda a Madagascar

Aprovada una contribució de 15.000 euros en concepte d’ajuda humanitària d’emergència a favor de Madagascar, que ha patit diverses tempestes tropicals catastròfiques.

-Mascles de raça bruna

La desena Fira concurs nacional de mascles de la raça bruna d’Andorra se celebrarà el 7 de maig a Ordino.

-Ajuts a investigadors

Aprovats els ajuts per a la mobilitat dels investigadors per enguany. La partida pressupostària és de 8.000 euros.

EL GOVERN VA TANCAR EL 2021 AMB 77,8 MILIONS DE DÈFICIT, UNA XIFRA "MILLOR DEL PREVIST"

El Govern va tancar l’exercici del 2021 amb 77,8 milions de dèficit. “És una xifra millor del que havíem previst, ja que en desenvolupar l’últim pressupost extraordinari ens trobàvem amb una de 130 milions d’euros”, va indicar el portaveu de l’executiu i ministre de Finances, Eric Jover, que va matisar que “en la defensa del pressupost del 2022 ja teníem noves dades i vam saber que segurament aquesta xifra del tancament del 2021 es trobaria prop dels 80 milions de dèficit i finalment és encara millor”. Jover va afegir que els 77,8 milions de dèficit “no ens fa sentir satisfets, però li hem de donar un doble context: el de les despeses extraordinàries de la pandèmia i el del primer trimestre de l’hivern que “ha estat gairebé inexistent i dolent per a l’economia i els ingressos de l’Estat”. Va afegir que l’executiu, en dos anys de pandèmia, ha assolit un endeutament brut d’uns 300 milions d’euros.

tracking