L'extresorer de la formació haurà de declarar

El fiscal cita els liberals per un deute de 112.000 euros

El Tribunal de Comptes va informar la Justícia de l’existència d’un crèdit personal amb un banc que no figura a les finances del partit

El president del partit, Jordi Gallardo, al congrés liberal del 2017.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia ha citat a declarar els liberals amb relació a un deute del 2011 que ascendeix a més de 112.000 euros. El Tribunal de Comptes fa anys que reiteradament fa al·lusió a un “crèdit personal” amb venciment a principi del 2011 i que “no figura en els estats financers” del partit. Finalment, l’ens fiscalitzador ha decidit posar la qüestió en coneixement del ministeri fiscal, que ha citat a declarar l’extresorer i administrador de la formació política Maanan Aouraghe per esclarir els fets, segons ha pogut saber el Diari.

El president del partit i actual ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va defensar ahir que la formació no té cap deute i que “estem tranquils i no tenim res a amagar”. “Ja hem explicat moltes vegades que no tenim cap deute com a partit i és el que declararem”, va afirmar a aquest mitjà. “Anirem i explicarem el que sempre hem explicat, que és la veritat, que nosaltres no tenim cap deute com a partit”, va remarcar. En la mateixa línia, va asseverar que “si el Tribunal de Comptes ha cregut oportú obrir aquest procés i que se’n faci una valoració, nosaltres donarem la documentació i ho tornarem a explicar”. “Compareixerem quan ens han citat amb tota la tranquil·litat del món”, va certificar.

ELS FETS

El crèdit és anterior a l’arribada de Gallardo al capdavant del partit. En aquest sentit, l’actual líder de la formació blava va recordar que el 2011 el partit estava en procés de dissolució i va deixar clar que per poder liquidar la formació “no es pot tenir cap deute pendent”. Finalment, el partit va fer una votació i es va decidir no dissoldre’l. És aleshores quan “entrem nosaltres i el partit comença a operar sense deutes”. “Així ho hem gestionat i sempre hem presentat els comptes explicant la realitat del partit”, va sentenciar. En aquest sentit, Gallardo va insistir que ja han presentat la documentació que acredita que no tenen cap deute al Tribunal de Comptes i que ho faran novament davant la Justícia.

Per l’ens fiscalitzador, però, la informació atorgada no és suficient. En concret, exposen que el 2017 una entitat financera va informar d’un compte de crèdit amb denominació “crèdit personal” amb un saldo de 112.154 euros més els interessos meritats que no figurava en els estats financers presentats pel partit. El 2018 el banc informa que aquest compte de crèdit va ser una renovació d’una pòlissa de crèdit en compte corrent de l’abril del 2010 i que restava impagada des del seu venciment en data gener del 2011, que el deute estava comptabilitzat com a fallit i que l’operació estava considerada no exigible judicialment. Així mateix, s’afegeix que “per part de l’entitat financera, quan l’operació va entrar en mora, es va informar dels deutes pendents al Partit Liberal per carta de data 18 d’abril del 2011”.

Els liberals van presentar al·legacions informant que el partit Liberals d’Andorra es va constituir d’acord amb la Llei vigent de partits polítics i finançament electoral el febrer del 2015 i que des de llavors totes les obligacions i drets han estat degudament registrats i recollits en els seus comptes anuals. El líder de la formació blava va reiterar que no hi ha cap deute pendent i que el banc mai els ha reclamat res. “Vam presentar al·legacions [als informes del Tribunal de Comptes] i vam facilitar una sèrie de documentació en què queda clar el 2011, abans que entréssim nosaltres, el banc ja acredita la situació d’aquest préstec, que és fallit i no exigible”, va manifestar, tot remarcant que “mai se’ns ha reclamat res ni hem tingut cap notificació del banc”.

Tot i això, el Tribunal de Comptes indica que l’entitat financera continua informant del compte de crèdit esmentat i que no figura en els estats financers del partit.

CLAUS

1. El banc informa d’un crèdit de 112.000 euros

Una entitat financera informa al Tribunal de Comptes el 2017 d’un “crèdit personal” dels liberals per 112.000 euros amb venciment al gener del 2011.

2. El partit nega tenir pendent cap compromís

Els liberals han afirmat en reiterades ocasions que no tenen cap deute pendent i asseguren que tenen tota la documentació per acreditar-ho.

3. El Tribunal de Comptes recorre a la fiscalia

Les al·legacions del partit no convencen l’ens fiscalitzador, que decideix portar el cas a la Fiscalia. Ara els liberals hauran de respondre davant la Justícia.

tracking