pla de xoc de la justícia

Els advocats volen eixugar el retard com abans millor

El col·legi valora positivament els recursos proposats per posar la Justícia al dia però diu que els efectes seran “a mitjà i llarg termini”

Treballadors de l'administració de la Justícia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els advocats volen que s’eixugui el retard en la Justícia “com abans millor” i consideren que el pla de xoc tindrà “efectes a mitjà i llarg termini”, segons la degana del col·legi, Sònia Baixench. Tot i això, l’òrgan fa una valoració positiva de l’estratègia que el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va presentar aquesta setmana.

Consideren, segons van explicar en un comunicat, que “aporta eines i mesures per millorar el funcionament i donar resposta a l’actual retard de la Justícia”. Malgrat això, Baixench va manifestar en un comunicat que “caldrà que vetllem perquè les mesures que incorpora es vagin implementant i donin resposta eficaç a les necessitats actuals i fer-ne un seguiment, i la contribució als resultats. Tanmateix, cal remarcar que les propostes i solucions plantejades no són immediates, sinó que tindran efecte a mitjà i llarg termini”.

En aquest sentit i a tall d’exemple, Baixench va apuntar que les 25 noves incorporacions no seran immediates, igual que la resta de mesures, que tampoc s’aplicaran imminentment, i que per aquest motiu els efectes es podran copsar al cap d’un temps. En concret, tant el ministeri com el Consell Superior de la Justícia van coincidir a fer una previsió de tres anys per posar al dia la Justícia un cop s’hagi dotat de tots els nous recursos.

Pel que fa a les mesures, com ara la previsió de nous recursos, capacitació i professionalització del sector i el canvi d’instrucció especialitzada a general per determinats delictes, el col·legi creu que “a priori poden esdevenir palanques de canvi”. Pel que fa a l’extensió de l’ús dels judicis ràpids als delictes majors amb penes de fins a vuit anys, considera que ha d’estudiar la qüestió.

El col·legi no va participar en la redacció del projecte de llei qualificada de la Justícia. No obstant això, l’òrgan va participar a la comissió de treball executiva de la Justícia, creada el 2020 amb la finalitat d’analitzar el funcionament de la Justícia i impulsar les propostes de millora que es consideren necessàries perquè sigui més àgil, eficaç i eficient. Ha estat en el marc d’aquesta comissió que es van posar en relleu les mancances de l’actual sistema que han provocat el retard en els processos judicials.

tracking