Estadística
Els homes sumen el 60% d'hores treballades
Segons l'Enquesta d'activitats econòmiques d'Estadísitca, al 2020 un 88,3% del personal de construcció eren homes i en la sanitat un 76,4% eren dones
L'Enquesta d'activitats econòmiques (EAE) publicada aquest matí pel departament d'Estadística informa que el 60% de les hores efectivament treballades el 2020 van ser fetes per homes, mentre que el 40% vancorrespondrea les dones. Concretament, els homes van fer el 95% de les seves hores en treballs de temps complet i el 5% en temps parcial. Per altra banda, les dones van fer-ne el 90% en temps complet i 10% en temps parcial. La jornada a temps complet predomina en ambdós sexes, segons Estadística un 91% dels homestreballavena temps complet i en el cas de les dones es redueix en un 82%.
Del total de llocs de treball, fa dos anys el 59% dels ocupats al Principat eren homes i el 41% dones. Entre els homes, el 77% eren assalariats i el 23% no, mentre que un 88% de les dones eren assalariades i un percentatge més baix, del 12%, no. Estadística apunta que comparat amb el 2019 aquesta dada posa de manifest l'estabilitaten l'àmbit laborali una estructura similar entre ambdós anys.
Per sectors, l'enquesta mostra grans desequilibris entre sexes. El més gran correspon al sector de la construcció, on el 2020 el 88,3% eren homes. En menor percentatge de diferenciació, l'agricultura, ramaderia, silvicultura i pesca, la distribució d'homes era d'un 73,5%. D'altra banda, en la indústria el percentatge d'homes era d'un 66,5% i de dones del 33,5%. De totes maneres l'equilibri només es mostra en el sector dels serveis, on un 53,6% eren homes i un 46,4% dones.
Dins de les diverses activitats del sector terciari es continuen mostrant desequilibris entre sexes que predominen en les activitats sanitàries i serveis socials, on hi havia un 76,4% de dones, i en el transport i emmagatzematge, dominat pels homes en un 81%. Amb menor percentatge de diferència hi havia els serveis d'informació i comunicacions, amb un 71,7% d'homes i 28,3% dones, i educació, amb un 60,9% de dones i 39,1% d'homes.
Els serveis més igualats entre sexes eren el comerç a l'engròs i al detall i la reparació de vehicles de motor; l'hostaleria; les activitats immobiliàries; les activitats professionals, científiques i tècniques, i les activitats administratives i serveis auxiliars.
Ingressos i despeses del sector econòmic
L'EAEtambé estudia els ingressos en els sectors econòmics del Principat i estableix quel'any 2020el 74% d'aquests provenien de clients nacionals, mentre que la resta eren procedents de la resta del món. D'altra banda, el 67% de les despeses van ser dins d'Andorra i el 33% fora. Estadística destaca que el sector agrari i el de la construcció van fer pràcticament la totalitat de la despesa dins del país, i, en canvi, la indústria i els serveis van generar una despesa superior fora del territori. L'adquisició d'actius considerats d'inversió es va fer fa dos anys en el 90% al Principat, i la majoria de vendes en tots els sectors es va realitzar en territori andorrà. El transport i emmagatzematge va fer al voltant del 45% de les seves vendes a l'estranger.