Salut

La cartera de serveis indigna Assandca en tancar la porta a la radioteràpia

Jover afirma, sobre les queixes dels sanitaris, que “es poden fer adequacions”

La simulació de la unitat de radioteràpia que es volia construir a tocar de l'hospital.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cartera de serveis no tan sols ha enutjat els col·legis de professionals sanitaris, també ha indignat l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) després que el document deixi clar que la radioteràpia és un tractament a fer fora del país. “Per la necessitat de disposar d’un equipament complex i costós i amb professionals molt especialitzats, aquesta atenció es prestarà en centres de l’estranger en coordinació amb les visites especialitzades al centre hospitalari andorrà”, exposa el reglament de la cartera que es va publicar ahir al BOPA.

“Estem empipats, estem decebuts”, va declarar el president d’Assandca, Josep Saravia, en resposta a aquesta decisió, en línia amb el posicionament que ha estat defensant el ja exministre de Salut, Joan Martínez Benazet. El màxim responsable de l’entitat va lamentar que el Govern els ha estat donant “allargues” i que no ha fet res per recopilar les xifres de malalts que necessiten el tractament que és el que ha de determinar si una unitat al país és o no necessària. I, de fet, va explicar, d’aquesta falta de xifres van estar parlant amb el doctor Ramon Miralbell, l’assessor contractat per Salut el mes de febrer passat per tal d’abordar els tractaments de radioteràpia. “Vist que no tenim números vam fer una regla de tres amb la població espanyola” i el resultat van ser 400 nous casos anuals, una xifra que, segons els estudis internacionals especialitzats, pot doblar-se d’aquí al 2030, va afegir Saravia. Miralbell, va explicar el president d’Assandca, els va reconèixer que amb aquests números es justificava la unitat i que es posaria a treballar en aquesta qüestió. “Són números que controla el Govern, números que si volguessin la CASS els té”, va insistir el president d’Assandca, que va lamentar que Martínez Benazet “en l’àmbit polític m’ha decebut molt” perquè, a més, la unitat de radioteràpia era un compromís electoral dels demòcrates. “També demanarem explicacions per això, per saber si només era una proposta per obtenir rèdit polític”, va criticar.

L’entitat ja ha demanat reunir-se amb el nou responsable de la cartera ministerial, Albert Font. Insistiran en la unitat de radioteràpia, però també en d’altres qüestions pendents, com ara el cribratge de còlon, el de prostata amb la tècnica PSA o el de retinoblastoma per als infants.

RESPOSTA ALS COL·LEGIS

D’altra banda, el ministre va respondre al rebuig que ha provocat l’aprovació de la cartera en els col·legis professionals de l’àmbit de la sanitat. Va recordar que era un projecte que “feia molts anys que es parlava de la necessitat de desenvolupar-lo” però que ara que cal seguir treballant-hi per a la seva implantació “es poden fer adequacions”. Jover va traslladar el missatge del ministre Albert Font: “La seva porta està oberta a rebre els diferents col·lectius i escoltar les seves aspiracions i dificultats per poder continuar treballant amb aquest procés de compromís.” Però Jover va defensar que calia cercar el “punt de compromís entre la necessitat d’una assistència sanitària, d’un servei públic i les dels col·lectius professionals”, i que no és “il·lògic” que no tothom hagi sortit satisfet. També va deixar clar que “no sé si podrem acontentar algunes de les peticions que ens puguin fer arribar”.

Si no hi ha un gir de darrera hora, els col·legis professionals tenen previst fer una compareixença demà per explicar tot allò que rebutgen de la cartera de serveis.

tracking