eleccions a frança
Macron va rebre el 30% de vots a Andorra, Zemmour el 21% i Le Pen el 15%
El guanyador de la primera volta va sumar 287 sufragis dels 945 totals dels residents gals
L'actual Copríncep francès, Emmanuel Macron, va obtenir el 30,3% dels vots a Andorra en les elecciones celebrades ahir, segons els recompte de l'ambaixada gal·la al Principat. Macron va rebre el suport de 287 persones del 945 sufragis dipositats a les urnes de la legació en la jornada de la primera volta de les eleccions presidencials franceses.
Marine Le Pen que disputarà la presidència de la República Francesa el 24 d’abril en la segona volta amb Macron va sumar el 15% dels vots, 146 vots. Aquest resultat ha situat la líder d'ultradreta com a tercera opció escollida pels residents gals i no la segona com ha succeït en el global dels comicis. La segona llista amb més suports a Andorra va ser la liderada per Éric Zemmour que va rebre el 21,16% del total dels sufragis, amb 200 vots.
La comunitat francesa al Principat va donar 129 vots a Jean-Luc Mélenchon, que representen el 13,65% del total i la proposta de la socialista Anne Hidalgo va tenir 20 sufragis.
Els resultats a França
El president francès i candidat a la reelecció, Emmanuel Macron, va ser el més votat (28%) en la primera volta de les eleccions presidencials franceses, celebrada ahir, i es disputarà la presidència el 24 d’abril vinent amb la candidata ultradretana, Marine Le Pen (23,2%).
El tercer candidat més votat va ser Jean-Luc Mélenchon, d’esquerra, que va obtenir el 18,2% de les paperetes, segons les dades publicades pel Ministeri de l’Interior francès ahir al tancament d’aquesta edició.
Molt per darrere hi ha l’altre candidat d’extrema dreta, Éric Zemmour (6,6%); la candidata conservadora, Valérie Pécresse, amb el 4,7%; Jean Lassalle, amb el 4,1%, i el candidat ecologista, Yannick Jadot, amb el 3,8%. Nicolas Dupont-Aignan, Fabien Roussel, Anne Hidalgo, Philippe Poutou i Nathalie Arthaud no van superar el 3% dels sufragis.
Després que es fessin públics els sondejos a peu d’urna que ja avançaven que Macron i Le Pen passarien a la segona volta, els candidats conservadors, socialistes i ecologistes van demanar el vot per a Macron per derrotar Le Pen. Valérie Pécresse, candidata dels Republicans (conservadors), Fabien Roussel, candidat del Partit Comunista Francès, l’ecologista Yannick Jadot i la candidata del Partit Socialista, Anne Hidalgo, van demanar el vot per a Macron.
Sumats, els candidats que fan costat a Macron més Mélenchon suposarien el 28,5% en la segona volta, que afegits al 26,1% que dona suport a Macron auguren una còmoda victòria per a l'actual inquilí de l’Elisi. En canvi, la suma dels percentatges de Le Pen i de Zemmour fregaria el 35%.
Suports per a Macron
Mélenchon va demanar “no donar ni un sol vot a Marine Le Pen”, i va afegir: “S’obre una nova pàgina de lluita. Cadascun de vosaltres es troba davant del mur de la decisió que ha de prendre (...). Conec el vostre empipament. No deixeu que us faci cometre errors que serien difícils de reparar”, va afirmar. “Sabem a qui no votarem mai. No hem de donar un sol vot a la senyora Le Pen”, va insistir.
Malgrat els seus agres enfrontaments en campanya, Zemmour va demanar ràpidament el vot per a Le Pen de cara a la segona volta de les eleccions. “Tinc moltes discrepàncies amb Marine Le Pen (...). No m’equivocaré d’oponent. Per això faig una crida als meus votants perquè votin Marine Le Pen”, va afirmar en el seu discurs. “Gràcies a vosaltres puc fer una promesa: continuaré defensant França i les nostres idees. Ja penso en el futur. No m’aturaré aquí”, va prometre.
Poc després va comparèixer la candidata presidencial del partit Agrupació Nacional (AN). Le Pen va prometre “posar en ordre França en cinc anys”, i va remarcar: “Del vostre vot dependran les decisions polítiques del pròxim quinquenni, però en realitat comprometrà França durant els pròxims 50 anys”, va afirmar Le Pen en el seu discurs d’agraïment.
Macron intentarà “convèncer” els electors preocupats pel clima i “la inseguretat” en la segona volta de les presidencials. Després que es fessin públics els resultats dels sondejos, Macron va assegurar que vol “demostrar” a aquests votants que el seu projecte cobrirà les seves necessitats “millor que qualsevol projecte d’extrema dreta”.
“Compto amb vosaltres, no hi ha res decidit”, va dir de cara a la segona volta del 24 d’abril. El president francès va agrair el suport dels candidats que van demanar el vot per a ell, com la conservadora Valérie Pécresse, l’ecologista Yannick Jadot o la socialista Anne Hidalgo.
Tot i que el candidat d’esquerres Jean-Luc Mélenchon no li va donar suport, Macron va celebrar que fes una crida a “bloquejar” l’extrema dreta i no donar-li cap vot.
LA PARTICIPACIÓ, UNA DE LES MÉS BAIXES
Els últims col·legis electorals de la França metropolitana van tancar ahir a les vuit del vespre amb una de les taxes de participació més baixes de la història per a aquesta mena de comicis, segons les xifres consultades pel Diari al tancament d’aquesta edició. L’abstenció va situar-se al voltant del 25%, dos punts i mig per sobre de la xifra registrada en els comicis del 2017 i tres punts per sota del rècord històric en una primera volta, que va assolir-se en les eleccions del 2002.